Hollandiában már kezdődik a “tavasz”! Indul a tulipánszezon :)


Hirdetés

Sok éves hagyomány már Hollandiában, hogy január közepén ( idén január 20.-án ) a Nemzeti tulipán nappal ( National tulip Day ), az amszterdami Dam téren, nyitják meg a tavaszi szezont és így népszerűsítik a holland hagymás virágok termesztését. Ilyenkor több 100 ezer virág díszíti a fővárost, és tízezernyi turista látogat el Hollandiába, kifejezetten erre az ünnepre!

Biztos sokan tudják, hogy Hollandia a tulipán fellegvára, a virág az ország legfontosabb szimbóluma. De azt már lehet kevesen, hogy ma már a világ különböző tájain eladott tulipánok több, mint 90 %-a innen származik.

A tulipán az Oszmán Birodalomból, a mai Törökországból indult világhódító útjára. A Perzsiában őshonos növényből a törökök nemesítettek kerti fajtákat. Hazánkban már az 1560-as ( “köszönhetően” a magyarországi török hódoltságnak ) években megjelent, míg Nyugat-Európa országaiban később, a XVI. század végétől vált ismerté, és népszerűvé. A virághagymák rendkívül borsos ára egyes időszakokban az aranyéval vetekedett. Egyetlen ritka alakú és különleges színű virág hagymájáért – mai pénzben számítva – akár hatszázezer forintot is megadtak. A „tulipánőrület” időszaka 1633–1637; ennek végén a spekulációs piac összeomlott. A hagymák ára hirtelen a korábbi töredékére csökkent, és nagyon sok család elveszítette erre alapozott vagyonát. Magyarországon is a 16. század vége óta termesztik. Mára mintegy 3–4000 különböző termetű és virágú faját nemesítették ki. A virág a kék kivételével bármilyen színű és változatos mintájú lehet; még (csaknem fekete) sötét ibolya és zöld virágú fajták is vannak.

Szóval kedves mindenki! Bár nálunk, és Hollandiában is lesznek még hideg napok, az alábbi képek, talán feledtetik kicsit azt, hogy az “igazi tavaszig” azért még van jó pár hét!

Tulpendag6

Tulpendag5

Szerző: diabetika.hu

Hirdetés
Hirdetés betöltése...