Hogyan védekezünk a velünk együtt lakó kórokozók ellen?


Hirdetés


Gondolnád, hogy mennyi bacilus, vírus, baktérium, apró láthatatlan izgő-mozgó él velünk együtt egy légtérben? Hihetetlen, de szinte minden, amit megfogunk, amin alszunk, vagy evéshez használunk tele lehet baktériumokkal.

Ha nem vigyázunk, akkor bizony komoly következményei lehetnek ennek. Tisztítsuk, fertőtlenítsünk és takarítsunk, ne hanyagoljuk el sokáig a lakás rendbenntartását. Az aprócska baktériumok szabad szemmel természetesen láthatatlanok, vannak amelyek szükségesek szervezetünk számára, teljesen ártalmatlanok, de akadnak olyanok is, melyekkel, ha sokáig együtt élünk, egyáltalán nem tesznek jót. Leginkább a meleg, nyirkos helyeket kedvelik, de azt sem kell szem elől tévesztenünk, hogy az ételmérgezést okozó baktériumok is leginkább otthon (nem feltétlenül csak az éttermekben) tanyáznak.

A kórokozókat leginkább saját kezünkkel juttatjuk be szervezetünkbe. Például, ha tömegközlekedésen utazunk, és hazatérve nem mosunk kezet, úgy eszünk, vagy megdörzsöljük szemünket. Mossunk minél többször kezet, főleg miután hazatértünk, használjunk antibakteriális szappant.

A konyhai felületeket, vágódeszkákat legalább hetente egyszer alaposan, tisztítószerrel mossuk át. Mossuk ki gyakran a textilkéztörlőket, a mosogatószivacsot, rongyot pedig legalább két-három hetente cseréljük ki.

Főleg a nyári melegekben a szalmonellafertőzés elkerülése végett figyeljünk oda, hogy megfelelően hőkezeljük húsos, tojásos ételeinket, majd az étkezés befejeztével, időben hűtsük le, tároljuk hidegebb helyen.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...