Hogyan termesszünk házilag chili paprikát?


Hirdetés


k az évelő paprika fajták (Capsicum chinense, Capsicum baccatum, Capsicum frutescens, Capsicum pubescens), hosszú vegetációs idővel rendelkeznek, ami néha több mint 100 napig is eltart. Ez okból kifolyólag a termesztést lényegesen korábban kell elkezdeni mint az egy éves (hazai) fajtáknál (Capsicum annuum). Az első lépéseket legjobb már December elején elkezdeni.

rabai_papa_kert_166.JPG

  1. Első lépésként a hibás szemeket távolítjuk el (pl. ami fekete), persze ha Génbankos, vagy egyéb megbízható forrásból származó (pl. Gabko, Danka, stb.) magokról van szó akkor ez a lépés kimaradhat. A magoknak mindig tisztának kell lenniük, mentesen minden nemű paprika maradéktól.
  2. Második lépésként kiválasztjuk a csíráztató edényt, amit tökéletesen kimosunk, és fertőtlenítünk.(én erre a célra egy áttetsző, fedeles ételhordó dobozt szoktam használni).
  3. A magokat szobahőmérsékletű vízbe beáztatom kb 2 órára. A magokat vízből kivéve két megnedvesített ruha közé teszem (ruhaanyag esetén olyat kell választani, aminek sűrű a szövése, hogy a csíra ne tudjon a szálak közé bújni) Használható még illatmentes zsebkendő, vagy papírtörlő is, bár én ezeket jobb szeretem elkerülni. Miután a két ruha közé raktam a magokat lezárom a csíráztató edényt és sötét, meleg helyre rakom. Semmi esetre se tegyük a magokat olyan helyre ahol direkt napsütést kapnak, mint például ablak, illetve közvetlenül fűtőtest közelébe se! A sikeres csíráztatáshoz az ideális hőmérséklet 25-30 °C, és egy optimális párás környezet. Nagyon fontos hogy a magok mindig nedvesek legyenek, mert ha egyszer is kiszáradnak, akkor a csíráztatás sikertelen lesz! Csíráztatásnál soha ne használjunk semmi féle tápszert, kizárólag tiszta vizet

dsc_0114.JPG

Ezeknél az egzotikus paprikáknál a csírázás hosszabb ideig is eltarthat, így  legyünk türelemmel. Nem kell kétségbe esni, van amikor ez az idő 2-5 hét is lehet.

Amikor megjelennek a csírák, a mag készen áll az ültetésre. Az ültetés első lépéseként szerezzünk be palánta nevelő edényeket (ha ez nem megoldható, akkor az 1dl-es műanyag pohár is megfelel) . Első ültetésnél soha ne használjunk nagy edényeket, mert akkor lassabban fejlődik a növényünk, mivel ilyen esetben szinte csak a gyökér fejlődik!  Ha már az ültetésnél tartunk, akkor az egyik, ha nem a legfontosabb dologhoz érkeztünk el, ami maga a föld. Itt nem érdemes kompromisszumokat kötni, csakis a legjobb minőségű PALÁNTA földet használjuk, a későbbiekben használhatunk általános virágföldeket is, úgyis pótoljuk a hiányzó tápanyagokat! Én minden földet használat előtt fertőtleníteni szoktam, ami annyit takar hogy hőkezelem, így elpusztul benne az összes mikroorganizmus, gomba spóra stb… Ültetés előtt a földet át kell rostálni, hogy ne maradjon benne, nagyobb göröngy, és egyéb törmelék aminek nem sok keresni valója van a palántánk mellett. Ezek a kifejezetten palánta földek a többi mikro elem mellett kicsit nagyobb mennyiségben tartalmaz foszfort, ami nélkülözhetetlen a paprika erős, és egészséges gyökérzetének a kifejlődéséhez. Amennyiben mégsem tudjuk beszerezni az említett palántaföldet, akkor sem kell kétségbe esni. Alternatív megoldás ként használhatunk sima általános virágföldet is, de ez esetben pótolnunk kell a hiányzó tápanyagokat. Erre én a FERTICARE 15-30-15 Starter nevű tápszert ajánlom, de ezt is csak 10-15 naponta egyszer. Ez már bizonyítottan hatásos, persze lehet mást is használni, léteznek már olyan bio tápok is amik ennek a hatását is felülmúlják…

dsc_0167.JPG

Az ültetés:  Mivel már van földünk, palántázó edényünk, esetleg táp oldatunk, akkor ültessük el a magokat. Tegyünk földet a palántázó edénybe, de ne rakjuk tele, max 3/4-ig, és rakjuk rá a magokat, lehetőleg a csírával lefelé. Ha ez sikerült fedjük be őket földel max. fél centi vastagon, de semmi esetre se nyomjuk le őket! Természetesen ezután az elmaradhatatlan locsolás következik, amit a legjobb egy kis permetezővel megoldani. Miután ezzel megvagyunk, már “csak” megfelelő helyre kell őket tenni, hogy elkezdhessék a fejlődést! A megfelelő hely minden esetben egy huzatmentes fényben gazdag, lehetőleg majdnem állandó hőmérsékletű hely legyen, mivel ezek mint már néhányszor említettem, egzotikus fajták, és nem nagyon szeretik a mi télies időjárásunkat! Ez a hely lehet egy üvegház (nálam egy akvárium tölti be ezt a szerepet) fólia sátor, a lényeg a páratartalom, a hőmérséklet és a FÉNY! Igen rövid idő alatt meg fognak jelenni a pici két sziklevelű növényeink, amik a fény felé igyekeznek. Amennyiben kevés a fény, a növényeink hosszú vékony szárat fognak növeszteni, és ha nem vigyázunk a saját súlyuknál fogva eldőlnek. Itt fontos az hogy a kis poharainkat nem töltöttük tele, így maradt hely ezt a hibát kiküszöbölni! Feltöltjük az edényeket földel, és több fényt biztosítunk a növényeknek.Az előzőekben leírt módon fojtatjuk a növényeink nevelését amíg az újabb 2 levél ki nem fejlődik.
dsc_0132.JPGEkkor elérkeztünk az első átültetéshez, egyel nagyobb palántázó edénybe, vagy 2dl-es kilyukasztott aljú műanyag pohárba. Átültetésnél a gyökér körüli teljes földel együtt ültessük át a növényeket, ügyelve, hogy a gyökéren ne sérüljenek meg! A poharainkat félig megtöltjük földdel, majd belehelyezzük a növényt földdel együtt, és a hiányzó részen feltöltjük földel! Még mindig használhatjuk ugyanazt a földet mint amit az első ültetésnél használtunk.  Most hogy az átültetés sikeresen megesett, elkezdhetjük kicsit ösztökélni a növényeinket hogy gyorsabban, jobban fejlődjenek. Ez azt jelenti, hogy kezdődhet a tápozás. Maradva az előzőekben említett fajtánál és most is a Ferticare termékek közül ajánlok egyet és ez aFERTICARE 24-8-16 II .

dsc_0176.JPG

A legjobb egy oldatot készíteni ami ½ kávéskanál FC 2l vízhez, amivel hetente egyszer kell őket öntözni, természetesen a többi öntözést tiszta vízzel kell megoldani. A tápoldatnál arra kell nagyon ügyelni hogy soha ne öntsük direkt a levelekre, mert nem igazán szeretik! A továbbiakban így neveljük a növényeinket még a gyökérzet ki nem tölti az edényünket, és ki nem bújik az alján. Ekkor elérkeztünk az utolsó előtti ültetéshez, ismét egy nagyobb edénybe, ami lehet egy közepes méretű (kb 1l űrtartalmú cserép, vagy műanyag doboz) Az átültetést ugyanúgy végezzük el mint előtte, a tápoldatot viszont már csak 10 naponta egyszer használjuk. Ha eddig eljutottunk akkor már valamit jól csináltunk, és már szinte érezhetjük a Habanerok, a Jolokiák, Reaperek könnyfakasztóan fantasztikus ízét, és erejét a szánkban, úgyhogy csak így tovább! Kis idő múlva amikor az időjárás megfelelő, elérkezünk a kiültetéshez, ami lehet szabad földes, szabad földes zsákos, cserepes, fóliás, üvegházas, stb.. de ez legyen majd egy másik történet!

dsc_0212.JPG

Kapszaicin függők Facebook csoport

 Ui: Minden amit fent leírtam, személyes tapasztalatokon alapul, így nincs tudományos alapja. Az esetleges sikertelenségért semmilyen felelősséget nem vállalok, sem morális, sem anyagi értelemben. Siker esetén a termésekből mindenki a saját felelősségére fogyasszon, én szóltam hogy olyan lesz mintha a napot nyalogatnátok..

Dávid Zoltán

Hirdetés


Hirdetés betöltése...