Hogyan segíthet a fahéj a cukorbetegeken?


Hirdetés


Egy nemrég megjelent kutatásban azt vizsgálták, hogy mi zajlik le a rendszeres fahéj fogyasztók szervezetében. Két csoportot hoztak létre: akik rendszeresen fogyasztanak fahéjat, és akik egyáltalán nem. Azt találták, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők és fahéjat szedők esetén az átlag vércukorszint sokkal alacsonyabb, mint a nem fogyasztók esetén.

 

 

Egyéb érdekes dolgokat is megfigyeltek: A rendszeres fogyasztóknál alacsonyabb volt a koleszterin szint, az LDL (rossz koleszterin) szint és triglicerid szint, míg magasabb volt a HDL (jó koleszterin) szint.

 

A kutatásban 543, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyén vett részt. Két csoportra osztották őket: az egyik 120 mg-tól 6 gr-ig kapott fahéjkapszulát, míg a másik csak placebót kapott 18 héten át.

Az eredmények azt mutatták, hogy a fahéj jótékonyan hat a cukorbetegeknél, mert csökkenti a vércukorszintet és a vérzsírokat is. Azt azonban, hogy a fahéj hatóanyaga a cinnamaldehyd hogyan is hat a szervezetben, miként csökkenti a vérben a cukorszintet nem tudják. Feltételezik, hogy az inzulin termelését és a sejtek érzékenységét befolyásolja.

A fahéjat szedők esetén a vércukorszint átlagban 25 mg/dl-el alacsonyabb volt, mint a nem szedők esetén. Ez a csökkenés kevesebb, mint a metformin által előidézett csökkenés (58 mg/dl), viszont nagyobb, mint a legújabb cukorbeteg gyógyszer, a sitagliptin által előidézett csökkenés (16-21 mg/dl).

 

Azt még nem tudják, hogy pontosan mekkora adagra lenne szükség ahhoz, hogy ezt a hatást elérjék, azonban az eredmények nagyon biztatóak. Felhívják arra a figyelmet, hogy mielőtt a fahéjat elkezdenénk a gyógyszerek helyett szedni kérdezzük meg kezelőorvosunkat.

 

 

 

Forrás:http://filantropikum.com/hogyan-segithet-a-fahej-a-cukorbetegeken/

Hirdetés


Hirdetés betöltése...