HOGYAN NÖVELI A ZSÍRDÚS ÉTREND A VASTAGBÉLRÁK KOCKÁZATÁT?


Hirdetés

 

 

A kutatók már régóta figyelmeztetnek arra, hogy az elhízás mellett a túl sok zsír és cukor fogyasztása a vastagbélrák megnövekedett kockázatának is kitesz bennünket.

A Temple Egyetem kutatói most kimutatták azt az összefüggést, amely megmagyarázza, mi áll ennek hátterében.

Cancer Prevention Research szakfolyóirat márciusi számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Carmen Sapienza elmondta, mindig is voltak kérdések azzal kapcsolatban, miért számít az étrend és az elhízás a vastagbélrák független kockázati tényezőjének. Az új kutatás eredményei rávilágítanak, hogyan és miért áll összefüggésben a zsírdús étrend a vastagbéldaganattal.

A kutatók egészséges személyek vastagbél szövetmintáit hasonlították össze vastagbélrákban szenvedő betegek normál vastagbél szöveteivel. A vastagbéldaganatos betegek normál szöveteiben a szénhidrátok, lipidek és aminosavak lebontásáért felelős géneken lévő epigenetikai jegyek átképződtek. Az epigenetikai jegyek olyan kémiai módosítások, amelyek ki/bekapcsolóként szolgálnak sok gén számára.

„Az ilyen ételek úgy változtatják meg a metilációs mintákat az adott személy inzulin génjein, hogy másképp fejeződnek ki, így a szükségesnél több inzulint pumpálnak ki. A vastagbéldaganatban szenvedő betegek esetében a glükózmetabolizmus útvonalai és inzulinjelző útvonalai teljesen más szinten működnek, mint az egészségesekben” – magyarázta Sapienza.

A kutató azt is elmondta, hogy a daganatos sejtek nagyon szeretik az inzulint, és több kutatás is kimutatta, hogy növekedésükhöz kihasználják azt. Az inzulinnak csak a hasnyálmirigyben szabadna kifejeződnie, ezért Sapienza szerint a túl sok inzulin káros. A szakértő arra is rámutatott, hogy az emberekben általában csak 50 év felett alakul ki vastagbéldaganat, így nem egyértelmű, mikor kezdődnek ezek az epigenetikai módosulások.

A kutatók azt feltételezik, hogy amennyiben az egészséges szövet módosulása a test más egészséges szöveteiben is kimutatható, ezt a kolonoszkópia mellett nyál- vagy vérvizsgálattal ki lehet mutatni, és fel lehet használni a vastagbélrák diagnosztizálásához illetve a betegség kockázatának meghatározásához.

Forrás:http://news.noinetcafe.hu/index.php/egeszseg2/16487-hogyan-noeveli-a-zsirdus-etrend-a-vastagbelrak-kockazatat-2

Hirdetés
Hirdetés betöltése...