Hogyan készítsünk finom palacsintát?


Hirdetés

Van olyan, aki nem szereti a palacsintát? Lehet, hogy akad a földkerekségen egy pár ember, aki valamilyen okból kifolyólag semmilyen formában nem fogyasztja ezt a minden évszakban, sokféle alkalomra és ezerféle formában elkészíthető desszertet, de nagyon kevesen lehetnek ilyenek.

A palacsinta előnye, hogy manapság már nem csak lekvárost készíthetünk, hanem a csokistól a spenótosig, pundingosig és sajtosig nagyon széles a lista. A lényeg mindig, hogy maga az alap nagyon jó legyen, aztán már a többi – hogy mivel töltjük meg – fantázia kérdése.

Tanuljuk meg a tökéletes palacsinta elkészítési módját, és kápráztassuk el vele családtagjainkat, barátainkat! A tészta akkor lesz tökéletes, ha se nem túl híg, és nem is túl vastag.

Hozzávalók: 20 dkg liszt (1 púpos evőkanál=2 dkg), 2 tojás, 3 dl tej, 2 dl szénsavas ásványvíz vagy szódavíz, 1 csipet só, 3/4 dl olaj, porcukor vagy kristálycukor, teflon serpenyő, egy tál, amiben keverjük, egy lapát vagy tompa hegyű kés

Elkészítés: Öntsük a tálba a lisztet, a cukrot (ízlés szerint), sót, a tojást, majd fokozatosan állandó kevergetés mellett adagoljuk hozzá a tejet és az ásványvizet. Habverőt is alkalmazhatunk annak érdekében, hogy csomómentesre tudjuk elkeverni a masszát. Ha túl sűrűnek találjuk a tésztát, adjunk hozzá még egy kevés ásványvizet: a buborékok segítenek, hogy könnyű, légies tésztát kapjunk. Ha elkészültünk a keveréssel egy félórácskát pihentessük a hűtőben, hogy jól tudjon összeállni, majd mikor kivettük, keverjük meg, és ha szükséges még adjunk hozzá ásványvizet.

Majd kezdhetjük az első próbasütést. Alacsony lángon süssük. Tegyünk olajat a serpenyőbe, az első palacsintához tehetünk egy kicsit többet, majd mikor kezd felforrósodni oszlassuk el mozgatással, hogy az egész serpenyő alja legyen beolajozva. Majd egy merőkanállal oszlassunk el egy adag palacsintát egyenletesen a serpenyőben. Mikor megsült az egyik oldala, óvatosan, de gyors mozdulattal fordítsuk meg a lapátka vagy kés segítségével a palacsintát a másik oldalára. Ha ez is megsült, jöhet az ízesítés: kedvünk szerint tölthetjük lekvárral, pudinggal, csokikrémmel, sajttal, fetával vagy éppen gombával.

Ha nagyobb adagot készítünk, süthetjük egyszerre két serpenyőben, mert hanem sosem leszünk kész vele.

Hirdetés
Hirdetés betöltése...