Hogyan kell tárolni a gyógyszereket kánikulában?


Hirdetés


A gyógyszerek tárolása a nyári meleg hónapokban fokozott körültekintést igényel. A kánikula az emberi szervezet számára sem előnyös, de a gyógyszerek szempontjából a magas hőmérséklet kimondottan káros: általában gyorsul a gyógyszerek hatóanyagainak bomlása, így csökkenhet a készítmények hatása. Egyes esetekben káros bomlástermékek is képződhetnek. Ezért fontos a gyógyszerek megfelelő körülmények között történő tárolása.

Sokat elárul a betegtájékoztató

A gyógyszerek dobozán feltüntetett információk, és a minden gyógyszerkészítmény dobozában megtalálható betegtájékoztató informálja a beteget: egy-egy készítményt milyen körülmények között kell tárolni, meddig lehet felhasználni. Fontos, hogy a betegek a gyógyszereiket mindig az eredeti dobozban tartsák, így szükség esetén azonnal „kéznél van” a tárolás körülményeit is tartalmazó betegtájékoztató. A gyógyszerek szavatosságát a tárolási körülmények is meghatározzák, ezért fontos, hogy a lakosság minden esetben olvassa el és tartsa be a betegtájékoztatóban olvasható tárolási információkat.

16CONS2-jumbo

Ügyeljünk a hőmérsékletre

Alapvető szabály, hogy hőség idején semmilyen gyógyszert ne tartsunk pl. ablakban, ne felejtsük autóban, direkt napfényen, mert hő hatására megváltozhatnak a gyógyszerek tulajdonságai, módosulhat a hatóanyag és a segédanyagok stabilitása, kérdésessé válhat az alkalmazhatóság. Vannak gyógyszerek, melyek magas hőmérsékleten is stabilnak bizonyulnak, de előfordulnak olyanok, melyeket hűtőben kell tartani. Fontos szempont, hogy a gyógyszereket gyermekektől elzárt helyen kell tartani.

Ha bármilyen rendellenesség észlelhető a gyógyszerkészítményen – változik a színe, külleme, állaga, porlik, elfolyósodik, kifagy stb. – nem szabad felhasználni akkor sem, ha a megadott felhasználhatósági időn belül van. E jelenségek általában olyan minőségi változást jeleznek, ahol a hatás elmaradása vagy nem kívánt hatás megjelenése lehet a következmény.

További információk: www.ogyei.gov.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...