Hogyan kell eperdzsemet készíteni?


Hirdetés

Május-június gyümölcsfronton az eper szezonja. Megehetjük frissen szedve, készíthetünk belőle turmixot vagy fagylaltot, de ízletes dzsemet is főzhetünk belőle. Többféle segédanyag felhasználásával is elkészíthetjük az eperdzsemet, ezért cikkünkben több, de minden esetben tartósítószer nélkül főzött változatát mutatjuk be.

Lépések

Cukorral készített változat

  1. Mossuk meg alaposan a kiválogatott, kicsumázott epreket! Dzsemnek inkább az apró szemű eper alkalmas, mert az sokkal ízletesebb.
  2. Tegyük egy nagy edénybe az epret, és rétegezzük a cukorral! Érdemes letakart állapotban egy napig állni hagyni, így elkezd pépessé válni az eper, és kevesebb ideig kell majd főznünk.
  3. Forraljuk fel a főzetet, majd a forrástól számítva 20 percig főzzük közepes hőfokon! Miközben rotyog az eperdzsem, néha keverjük át, és ha hab képződik a tetején, akkor azt merjük le. Az eper ugyanis magas fehérje tartalmú gyümölcs, ezért főzéskor természetes, hogy hab keletkezik a főzet tetején. Ha túl darabos a dzsem, akkor turmixoljuk át a főzetet, de a dzsemnek egyébként is az a lényege, hogy gyümölcsdarabok vannak benne.
  4. Adagoljuk ki a megfőtt eperdzsemet jól kimosott és megszárított üvegekbe! Célszerű kisebb üvegeket választanunk, hiszen kisebb adagokban valószínűleg előbb elfogy a megbontott dzsem, és nem kell kidobnunk a megromlott maradékot.
  5. Fordítsuk fejtetőre a jól lezárt üvegeket, és hagyjuk állni így őket 5 percig! Erre azért van szükség, hogy kiszoruljon belőlük a levegő, hogy teljesen légmentesek legyenek.
  6. Dunsztoljuk az üvegeket! A dunsztoláshoz választhatunk száraz és nedves dunsztolást. A szárazdunszt esetében párnák, takarók között hagyjuk lassan kihűlni a dzsemmel megtöltött, forró üvegeket. Nedves dunsztolásnál egy vízzel félig feltöltött edénybe helyezzük az üvegeket, majd lassan melegítjük a vizet, és a dzsem sűrűségétől függően néhány percig forraljuk. Ha rongyokba tekerjük az üvegeket, akkor megakadályozzuk, hogy összekoccanjanak és esetleg eltörjenek.
  7. Tegyük a helyükre az eperdzsemeket! A legjobb hideg éléskamrában tárolni őket, de a felbontott üvegeket mindig hűtőszekrénybe tegyük.

Befőzőcukorral készített változat

  1. Mossuk meg és csepegtessük le a gondosan átválogatott epret!
  2. Tegyük egy edénybe, és keverjük össze a befőzőcukorral és a citromlével!
  3. Forraljuk fel nagy lángon az elegyet, majd néhány percig még kevergessük!
  4. Töltsük üvegekbe az elkészült dzsemet, és a lezárásuk után hagyjuk őket 5 percig fejjel lefelé állni!
  5. Tegyük a kamra polcaira az elkészült eperdzsemet!

 Dzsemfixszel készített változat

  1. Tisztítsuk meg alaposan az érett epreket!
  2. Pürésítsük a rövidebb ideig tartó főzés érdekében!
  3. Tegyük fel főni az eperpépet, és közben adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat, majd folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel!
  4. Szórjuk bele a dzsemfixet a dzsembe, és ezzel együtt forraljuk át még egyszer!
  5. Tegyük üvegekbe az eperdzsemet, melyeket dunsztoljuk is!
  6. Helyezzük el megfelelő helyen az eperdzsemes üvegeket!
  • Ha megfelelő minőségű befőzőszerekkel dolgozunk, akkor dunsztolásra sincs szükségünk.
  • A főzés során végezzünk próbakóstolást. Ehhez egy kiskanálnyi dzsemet tegyünk tányérra, és ha az kihűlve megdermed, akkor már biztosan elkészült.

Amire szükséged lehet

  • Cukorral és tartósítószer nélkül készített változathoz:
    • 3 kg eper
    • 1,20 dkg cukor
  • Befőzőcukorral készített változathoz:
    • 1250 g eper
    • 2 evőkanál citromlé
    • 0,5 kg befőzőcukor extra 2:1 (az ilyen befőzőcukor optimális arányban tartalmazza a befőzéshez szükséges zselírozó anyagot és cukrot, a 2:1 arány miatt pedig csak 1250 g eperre lesz szükségünk)
  • Dzsemfixszel készített változathoz:
    • 60 dkg eper
    • 15 dkg cukor
    • 1 kávéskanál citromsav
    • fél csomag dzsemfix szuper 3:1 (ilyen fajtájú dzsemfix használatával jóval kevesebb cukorra van szükség a befőzésnél, és ennek köszönhetően a dzsemek magas gyümölcstartalmúak maradnak)

Figyelmeztetések

  • Mindig érett epret vásároljunk, a hibás darabokat válogassuk ki!
  • Minél hamarabb készítsük el belőle a dzsemet, mert gyorsan romlani kezd!
  • Ne folyóvíz alatt mossuk meg az epret, mert az erős vízsugár roncsolhatja a törékeny gyümölcsöt, amely így veszíthet levéből és aromájából!
  • Gondoskodjunk az eperdzsem tetején keletkező hab eltávolításáról mielőtt üvegbe töltenénk, mert ez lerövidítheti a dzsem eltarthatóságát és színét is megváltoztathatja!
  • Ügyeljünk arra a dzsem főzése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön a pépbe, mert attól könnyen megromolhat az üvegbe töltött dzsem.
  • Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott dzsemet, mert tartósítószer hiányában könnyen megromolhat!

források:

Hirdetés
Hirdetés betöltése...