Hogyan fokozható a fokhagyma egészségvédő hatása?


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Tippek fokhagyma

 

A legújabb tudományos kutatások szerint a fokhagyma főzés előtti szeletelése, aprítása, darálása vagy préselése jelentős mértékben növeli eme fűszernövény egészségvédő tulajdonságait. De vajon hogyan?

A dolog titka az, hogy a fokhagyma számos kéntartalmú vegyületben gazdag. Az egyik ilyen – a kutatók számára egyébként jól ismert – vegyület az allin. Az allin és kapcsolódó enzimje, az allináz egyaránt aktív hatóanyagai a fokhagymának, de annak teljes és töretlen állapotában egymástól elkülönülten találhatók meg.

Amikor a fokhagymát felvágjuk, megrágjuk, apróra szeleteljük vagy összezúzzuk, ezen aktív hatóanyagok kiszabadulnak, és közvetlen kölcsönhatásba lépnek egymással. Egészen pontosan az allináz nevű enzim az allin molekulával érintkezve egy teljesen új vegyületet, allicint hoz létre. Az allicin a fokhagyma egy olyan rendkívül értékes hatóanyaga, amely a kutatások szerint javítja a keringési rendszert, antibakteriális hatású, és nem mellesleg véd a rák ellen (az allicin felel egyébként a fokhagyma erős és csípős ízéért is).

Ha tehát sütés-főzés előtt a felaprított, felszeletelt vagy összezúzott fokhagymát 5-10 percig állni hagyjuk, akkor elegendő időt hagyunk arra, hogy az allináz és az allin kölcsönhatásából allicin jöjjön létre, és ezáltal jelentősen megnöveljük a fokhagyma egészségvédő hatását.

 

Forrás:dietless.hu

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...