Hideget vagy meleget tegyünk a fájdalomra?


Hirdetés


Ha lázasak vagyunk mennyire jól tud esni egy hideg vizes borogatás, ha pedig derekunk sajog, vagy télen hideg végtagokkal küzdünk, igen csak jó érzés hozzászorítani egy meleg vizes palackot vagy egy felhevített magpárnát. A fogfájásra attól függően, hogy gyulladás okozza-e a problémát vagy sem, ajánlanak hideget is meleget is.

De hogyan tudjuk leghatékonyabban eldönteni, hogy fájdalmainkra a hideg vagy a meleg a megoldás?

A hideg hatására az erek összehúzódnak, elmúlik a vérzés, csökken a duzzanat. A meleg hatására kitágulnak az erek, javul az anyagcsere, és a gyógyulást tovább már maga a szervezet állítja helyre.

A hideg lelassítja, „jegeli” a testi folyamatokat, ezért egy időre csökkenti a fájdalmat, és idővel beáll a gyógyulás folyamata is. Segítségünkre lehet ízületi, szalag és izomsérüléseknél, kopásos megbetegedéseknél. Alkalmazhatjuk akár jégspray formájában vagy hideg borogatásként, pakolásként is a problémás felületre. Bizonyos reumás megbetegedésekre úgynevezett hidegkamrát is alkalmaznak, de csak orvosi felügyelete mellett.

A meleg hatására az immunrendszer gyorsabban működik, és az antitestek gyorsabban célba érnek. A krónikus ízületi gyulladásokra alkalmazott iszapos pakolás például már 15 per alatt tartósan kifejtheti a hatását.

A hő hatására kitágulnak az erek, gyorsul a keringés, ami az anyagcsere felgyorsulásához vezet. Elősegíti és meggyorsítja az ízületekben lerakódott káros anyagok kitisztulását. Az iszapos gyógypakolást mi magunk is otthon felmelegíthetjük a mikróban, majd hagyjuk 15-30 percig az érintett területen. A kezelést masszázzsal is kiegészíthetjük.

Forrás:http://twice.hu/eletmod/hideget-vagy-meleget-tegyunk-fajdalomra

Hirdetés


Hirdetés betöltése...