Hideg, meleg vagy forró? Mennyire befolyásolja az étel ízét annak hőmérséklete?


Hirdetés

Ha gőzölgő fogás és egy hidegtál között kellene választanunk, szinte mindannyian gondolkodás nélkül a meleg ételt részesítenénk előnyben. A melegség azonban meggátol bennünket abban, hogy az ízeket teljes mértékben átérezzük – állítják egyes kutatók.

Ha megfigyeltétek, számos recept végén ott áll a megjegyzés: hagyd kihűlni az ételt, mielőtt tálalnád. Ez furcsának tűnhet, főként ha arra gondolunk, hogy a meleg étel ízletesebbnek mutat. Ezért sem érzünk akkora késztetést belekóstolni egy hidegen tálalt fogásba.

Karel Talavera Perez, a Leuven Egyetem professzora azonban tudományosan cáfolt rá ösztöneinkre. Azt állítja, kevesebbek érzékelünk az étel ízéből, ha annak hőmérséklete 35 Celsius fok fölött van. Egy kutatás eredményeire hivatkozott, amelynek során a nyelvünk idegvégződései által közvetített elektromos impulzusokat vizsgálták. Kimutatták, a nyelvünk ízlelőbimbói a forró ételt ellenségként kezelik, ezért érzékelik annak kellemes aromáit.

Egy 2005-ben közzétett kutatás eredményei feltárták, hogy a cheddar sajt tálalási hőmérséklete befolyásolja annak ízét. Egy szelet cheddar sajt 21 Celsius fokon sokkal keserűbb, mint ugyanaz a szelet 5 fokra hűtve. Ugyanez az ízeltérés tapasztalható más ételek és italok esetében is. Például a sonkát sósabbnak érezzük hidegen, melegen pedig annál ízletesebbnek. A sör melegen keserű, hűtve azonban egészen kellemes.

A kutatók azt is megállapították, hogy a szájüreg hőmérséklete is hatással van az étel vagy ital ízére. Idén júniusban végzett kutatás eredményei szerint, ha eszel valamit rögtön azután, hogy hideg vizet ittál, nem fogod annyira édesnek érezni az ételt, mint valójában.

Forrás:twice.hu

Hirdetés
Hirdetés betöltése...