HÉT ÉTEL, AMELY OLAJOZOTTABBÁ TESZI ÍZÜLETEIT. TÁPLÁLKOZÁSSAL A REUMATOLÓGIAI PROBLÉMÁK ELLEN!


Hirdetés

Magyarországon nagyon sokan küzdenek valamilyen reumatológiai problémával. Érdemes tudni, hogy az ízületi fájdalmak helyes táplálkozással is enyhíthetők! Ehhez nyújtunk néhány jó tanácsot és receptet.

“ROZSDÁSODÓ” ÉS GYULLADT ÍZÜLETEK
A reumás megbetegedések, melyek az ízületek, az izmok, az inak merevségét és fájdalmát okozzák, a világon minden hetedik embert érintenek. A leggyakrabban az ízületek felületének kopásával járó degeneratív ízületi betegség (artrózis, oszteoartrózis, OA) fordul elő.
Az ízületi megbetegedések másik nagy csoportja az ízületi gyulladás (artritisz), köztük a reumatoid artritisz (RA). A legtöbbször fiatal nőkön jelentkező RA ismeretlen eredetű, fokozódó sokízületi gyulladás, melynél a betegség kezdetét jelző gyakori tünet a sokízületi fájdalom, a kéz reggeli ízületi merevsége, a visszatérő ínhüvelygyulladás. Az ízületek – leggyakrabban a kéz és láb ízületek – felszíne és az ízületet befedő izmok is begyulladnak, duzzanat és fájdalom lép fel.

CSÖKKENTSE A TERHELÉST!
Az ízületekre nehezedő nyomást alapvetően a testtömeg határozza meg. Az olyan túlsúlyosak számára, akiknek ízületi problémájuk is van, a súlycsökkentés nagyon sokat segíthet. Reumatoid artritiszben ráadásul a túl sok testzsír növelheti a gyulladást és az ízületi fájdalmat a szervezetben. Az egészségesebb testtömeget elérve sok esetben javulnak a vérnek a gyulladással összefüggő – pl. CRP – laboreredményei is. Így a kiegyensúlyozottan összeállított súlycsökkentő diéta mindenképpen ajánlható a túlsúlyos reumás betegeknek.

OLAJAT, DE MILYET?
Az elfogyasztott zsiradéknak nem csupán a mennyisége, hanem a fajtája is befolyásolhatja a gyulladás és fájdalom mértékét. Az elsősorban állati eredetű élelmiszerekben lévő telített zsiradékok növelhetik a gyulladást, az ízületi fájdalmat, ezért ezek bevitelét tanácsos csökkenteni a többszörösen telítetlen, hosszú láncú omega-3 zsírsavak javára, amelyek ízületvédő hatásúak. Ezeknek legjobb forrásai a tengeri halak, amelyekből rendszeresen, hetente legalább 1-3 alkalommal kellene fogyasztani. Az olívaolajban, repceolajban nagyobb mennyiségben jelen lévő egyszeresen telítetlen zsírsavak “semleges” hatásúak az ízületi gyulladásokra nézve, ezért részesítsék előnyben az ezekből nagyobb mennyiséget tartalmazó élelmiszereket (pl. olívaolaj alapú margarinokat, kevert olajokat). Amint testünk sejtjei természetüknél fogva megújulnak, az egyszeresen telítetlen zsírsavak eltávolítják a sejtből az omega-6 zsírsavakat, csökkentve ezzel a gyulladást.

VAS IS KELL
A reumatoid artritisz gyakran jár együtt vérszegénységgel, amelynek a fáradékonyság a legjellemzőbb tünete. A vasban gazdag ételek fogyasztásával megelőzhető a vashiányos anémia kialakulása. A legjobban hasznosuló vasforrásaink állati eredetűek – a húsok, az olajos hal, a tojás -, de a hüvelyesek, a zöld leveles növények, valamint a vassal dúsított élelmiszerek is hozzájárulhatnak a megfelelő vasbevitelhez. A nagy mennyiségű vasat tartalmazó májat és májkészítményeket – nagy koleszterin- és A-vitamintartalmuk miatt – 10-14 napnál gyakrabban nem ajánlott az étrendbe iktatni. A vas könnyebben felszívódik, ha C-vitamin is jelen van, ezért mindig fogyasszon a nagy vastartalmú ételek mellé zöldséget vagy gyümölcsöt!

“GYULLADÁST CSÖKKENTŐ” ÉTREND

Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, mérsékelt mennyiségű sovány húst és sok zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó diéta a heti rendszeres halfogyasztás mellett képes csökkenteni a testben a gyulladást azáltal, hogy segíti a szervezetet megszabadítani a gyulladást okozó anyagoktól. Ehhez azonban az kell, hogy naponta legalább négy adag zöldséget – elsősorban frissen, de lehet gyorsfagyasztott vagy konzerv is – és legkevesebb két adag gyümölcsöt elfogyasszon. Ettől a dietetikusi ajánlástól nem kell megijedni: egy adag kb. egy maroknyi, vagy néhány evőkanálnyi mennyiséggel azonos, tehát egy alma, az ebédhez elfogyasztott saláta, de akár egy pohár gyümölcslé is egy adagnak számít.) Válasszon különböző színű zöldségeket, hogy minél többféle olyan növényi hatóanyag kerüljön a szervezetébe, ami segít mérsékelni a gyulladást!

Forrás:Kiss Éva

Hirdetés
Hirdetés betöltése...