Hatékony szívvédő táplálékok


Hirdetés


Hatékony szívvédő táplálékok

Közvetlen környezetünkben is megtalálhatóak azok a táplálékok, amiket érdemes az egészséges szív érdekében fogyasztani. Mivel a szív a tested hajtómotorja fokozottan oda kellene rá figyelned. Ezzel az aprócska lépéssel, hogy előre gondolkodsz, és beiktatod ezeket az ételeket az étrendedbe megkímélheted magad később a súlyos betegségektől, amik megkeseríthetik majd az életedet!Szívvédő táplálékok

 

Vörösbor

Antioxidáns hatásainak köszönhetően a vörösbor egészségesebb a fehérnél. A benne található polifenolok ugyanis csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint a daganatos betegségek kialakulását is. A napi maximálisan ajánlott bormennyiség körülbelül két decilitert jelent.

 

Alma

Már egy közepes alma tartalmazza az orvosok által javasolt napi rostbevitel 10%-át. Ennek köszönhetően fogyasztásával szabályozható a koleszterinszint, így jelentősen csökken a szívinfarktus, az agyi katasztrófa és az érelmeszesedés rizikója.

 

Fokhagyma

Az egyik legfontosabb vegyülete az allin, mely összezúzva – tehát, ha összerágod, vagy már összezúzva fogyasztod – allicinná alakul. Az allicinnak pedig bizonyítottan erős szív- és érrendszervédő hatása van: többek között – az aszpirinhez hasonlóan – gátolja a vérrögképződést.

Szőlő

A kék szőlő flavonoidok, többek között quercitin és resveratrol biztos forrása. Ezek az anyagok csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát azzal, hogy megakadályozzák a vérrögök és a vérerek falán a lerakódások képződését, valamint megvédik az LDL-koleszterint a szabadgyökök károsító hatásától.

Csipkebogyó

A C-vitamin azért hasznos, mert semlegesíti a káros szabadgyököket, erősíti az érfalat, és részt vesz a vérnyomás szabályozásában is. Az egyik legbiztosabb természetes C-vitamin forrás pedig a csipkebogyó.

Olívaolaj

A benne található antioxidáns vegyület, a polifenol megakadályozza a monocita sejtek – más néven falósejtek – odatapadását az érfalhoz. Így az olívaolaj-fogyasztással megelőzheted az érelmeszesedés kialakulását.

 Szívvédő táplálékok

Paradicsom

A kutatók úgy vélik, hogy a kizárólag a paradicsomban előforduló likopin megakadályozhatja az érelmeszesedést, mivel gátolja a káros LDL-koleszterin oxidációját, valamint érfalra történő lerakódását.

Sör

Az aranyló folyadék segít a káros LDL-koleszterin szintjének mérséklésében, minek köszönhetően napi egy pohár sör 50%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ezen kívül antioxidáns tulajdonságokkal is bír.

Szója

A szójából készült élelmiszerek a fitoösztrogének leggazdagabb forrásai. Közéjük tartozik a tofu és a szójatej. A genisztein és a daidzein két hatékony növényi ösztrogén, melyek segíthetnek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, továbbá az emlőrák egyes formáit.

Szárnyas húsok

Bár valamennyi szárnyas húsa bőven tartalmaz B6-vitamint, a csirke- és a pulykahúsban van a legtöbb. 85 g főtt hús körülbelül 0,5 mg B6-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 25%-a. Ez a fontos vitamin véd a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása ellen.

Hal és tenger gyümölcsei

A sok omega-3 zsírsavat tartalmazó zsíros húsú halak – a lazac, a tonhal, a hering, a makréla, a szardínia vagy a pisztráng – a szív számára jótékony hatású fehérjéket tartalmaznak. Ezenkívül gazdag vitamin- és ásványianyag-források is.

A rákok és kagylók nem pusztán különleges ínyencségek, de gazdag fehérjeforrások is. Tele vannak olyan tápanyagokkal, melyek védelmet biztosítanak a daganatos megbetegedések, a vérszegénység, a szív- és érrendszeri megbetegedések, továbbá a depresszió ellen.

Bab

A bab rendkívül gazdag oldható rostforrás. Fogyasztásával csökkentheted a vér koleszterinszintjét, ezáltal pedig a szívinfarktus kockázatát.

forrás: www.vitalzone.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...