Hatékony gyógynövények ekcéma kezelésére


Hirdetés


Egyre több embernél jelent gondot az ekcéma. Egészen csecsemő kortól, felnőtt korig megkeserítheti az életünket.

Bőrünk nem csupán külső csomagolás, hanem a szervezet többféle feladatot ellátó, fontos szerve is. Ha károsodik, az hat az egész test működésére, illetve más szervek betegségei rajta is megmutatkoznak. Az ekcémát, ezt a viszkető bőrbetegséget sok minden okozhatja, de legtöbbször az allergia a ludas. A külső és belső kezelés, ezért akkor lesz igazán hatásos, ha megtaláljuk és megszüntetjük a kiváltó okokat.

Ha a szervezet tele van lerakódásokkal, kikívánkozó káros anyagokkal és mérgekkel, akkor önmagában a krémekkel végzett külső kezelés csak részben vagy időlegesen hoz eredményt. Akkor érünk el tartós javulást, vagy teljes gyógyulást, ha először általános tisztító-méregtelenítő kúrával rendet csinálunk a vastagbélben.

A testi-lelki harmónia visszaállítására a természetgyógyászok által javasolt terápiának fontos része a pozitív gondolkodás megerősítése és az idegerősítő gyógynövények alkalmazása is.

A helyi bőrgyógyászati kezeléssel elsősorban a gyulladást és a viszketést igyekszünk enyhíteni. A gyógynövényfőzetek igen alkalmasak a nedvedző sebek kezelésére, a krémek és kenőcsök emellett az ekcéma által érintett száraz bőrfelületeken is kifejtik jótékony hatásukat.

Nedvedző ekcéma

A pici, piros pattanásokkal, hólyagocskákkal járó nedvedző ekcéma kezelésére olyan gyógynövények alkalmasak, amelyek nemcsak fertőtlenítő, hanem összehúzó tulajdonsággal is rendelkeznek.
Ha kis felületről van szó, akkor vizes oldatukat borogatóként vagy lemosóként használjuk, ha viszont az egész bőrfelületet vagy annak nagy részét lepik el a hólyagocskák, akkor gyógyfürdőt készítünk a beteg testrész vagy a teljes test fürdetésére.

Cserzőanyagokat tartalmazó gyógynövények használata ajánlott

Borogatáshoz – apróbojtorján, -málna- és szamócalevél, -tölgyfakéreg, esetleg orbáncfű keverékéből,  1-2 maroknyit főzünk 2 dl vízben.

Fürdéshez pedig 3-4 maroknyit számítunk 2 I vízhez.

10 percig főzzük, majd leszűrjük. A főzetbe mártogatott vattával borogatjuk az érintett bőrfelületet, vagy az egészet beleöntjük egy lavórba, ha csak a kéz vagy a láb kiütéses, illetve a kád meleg vizébe, ha az egész testen vannak kiütések.  Lefekvés előtt 15 percig fürdetjük benne a beteg testrészt.

Miután a cserzőanyagok összehúzzák a nedvedző ekcémát, a bőrön kialakuló száraz, filmszerű réteget be lehet kenni propoliszos krémmel.

Annak, aki allergiás a propoliszra, helyette olyan gyulladásgátló, hegesztő, puhító, regeneráló hatású gyógynövényt kell választania, amelyre nem érzékeny.

apr1

A diólevél, az apróbojtorján és az orvosi zsálya tinktúráját vattába szivárogtatjuk, és áttörölgetjük vele a beteg bőrt. Kezelés után az ekcémás felületet legjobb olyan kenőccsel bekenni, amely tartalmazza ugyanezeknek a gyógynövényeknek a kivonatait.
Ha a hólyagocskák másodlagosan fertőződtek, akkor speciális gyógynövények, mint komló, vérehulló fecskefű és gesztenyevirág – kivonatait használjuk.

Száraz ekcéma

Az allergiás eredetű száraz ekcéma igen gyakori csecsemő és kisgyermekkorban, de felnőtteknél is előfordul, többnyire a kézen, vegyszer, olaj, festék stb. okozta irritáció miatt.
A kicsik bőre messziről épnek látszik, de végigsimítva érezhetők a homokszemhez hasonlatos, apró göbök. Felnőtteknél a tenyér bőre olyan kemény, mintha vékony fémréteg fedné. Nagyon viszket, a hajlatoknál berepedezik, vérzik, begennyesedik, és gyakran másodlagosan fertőződik baktériumokkal, gombapenésszel.

Gyerekeknél először is kiiktatjuk az étrendből az allergént (tehéntejet, epret, mogyorót stb.), majd következhet a külső kezelés csecsemőknél körömvirág krémmel, nagyobbaknál propoliszos krémmel.

Ez utóbbi csaknem nyomtalanul eltünteti a száraz ekcémát, de használata előtt el kell végezni az allergiapróbát: ott, ahol legtöbb a kiütés, a bőrt egy kis területen 72 órán keresztül kenegetjük a krémmel. és ha nem tapasztalunk allergiás reakciót, bátran használhatjuk az egész bőrfelületen.

pro1

Felnőttek számára két részből álló kezelés javasolt.

• 50-50 g lenmag, papsajtlevél, kamilla és fehérmályvavirág keverékéből 2-3 evőkanálnyit 6-8 órán keresztül áztatunk 2 I vízben, majd fölmelegítjük csaknem a forráspontig, és még 20 percig ázni hagyjuk. Lavórba szűrjük, és 20-30 percig áztatjuk benne a kezünket.

• A szárazra törölt bőrt bekenjük körömvirágos, kamillás vagy ha nem vált ki allergiás reakciót, propoliszos krémmel, sőt még bele is masszírozzuk. Folyamatosan, naponta többször is be kell krémezni az érintett területet, amely eleinte kivörösödik ugyan, de lassan puhulni és gyógyulni kezd.
A propolisz rugalmassá teszi a száraz bőrt, és szinte nyomtalanul behegeszti a mély bőrrepedéseket, baktérium, gomba és vírusölő hatásának köszönhetően még a másodlagosan fertőzötteket is.

Kezelje minél előbb gyógynövényekkel ekcémás tüneteit, hogy ezzel is megóvja bőrének egészségét!

forrás

Hirdetés


Hirdetés betöltése...