Hatalmas eredmény a bőrrák gyógyításában, Új vakcinát találtak!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

A St. Louis-i Washington Egyetem kutatói személyre szabott vakcinával jó eredményeket értek három betegnél a melanóma kezelésében – írja az MTI.

A melanóma, a bőrrák egyik súlyos formája adja az Egyesült Államokban évente diagnosztizált friss rákos esetek 5 százalékát, és ez az arány folyamatosan nő. Tavaly 76 ezer új betegnél diagnosztizálták a melanómát, és tízezren haltak bele.

A mostani vizsgálatban három olyan melanómás páciens vett részt, akiknél eltávolították a daganatot, de a rákos sejtek eljutottak a nyirokcsomókba, így valószínű, hogy kiújul náluk a betegség. A kutatók elvégezték a tumorszövet génszekvenálását a három betegnél, majd összehasonlították az eredményeket a páciensek egészséges szövetmintáival, hogy meghatározzák a mutálódott fehérjéket, a rákos sejtekre jellemző egyedi neoantigéneket.

Ezután számítógépes algoritmusok és laboratóriumi vizsgálatok segítségével határozták meg, hogy a neoantigének közül melyek válthatják ki a legkifejezettebb immunválaszt. Ezeket felhasználva készítették el a személyre szabott vakcinát. Megfigyelték, hogy a készítmény hatására megnőtt a sejtes immunválaszban fontos szerepet játszó T-limfociták száma; ezek semmisítik meg a rákos sejteket.

A kezelés során egyik betegnél sem tapasztaltak komoly mellékhatásokat.

Gerald Linette, a Washington egyetem onkológusa, a tanulmány vezető szerzője szerint az előzetes vizsgálatok azt igazolják, hogy a vakcina igen erős immunválaszt vált ki. A kutatások alapján kidolgozható egy olyan immunterápia, amivel megelőzhető a melanóma kiújulása. Azt még nem tudni, hogy hosszú távon megőrzi-e hatékonyságát a készítmény.

MTI

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...