Hasznos tippek: hogyan száműzzük a kristálycukrot az étrendünkből?


Hirdetés

cukorszáj

Egészségünk egyik első számú közellensége a cukor. Nem elég, hogy elhízáshoz vezet, de lelassítja a gondolkodást és korunk népbetegségeinek nagy százalékáért is felelőssé tehető.

Elnyomja ugyanis az immunrendszert, gyorsítja az öregedési folyamatokat, ráncosít és őszülünk miatta, elősegíti a fogszuvasodást, belső gyulladásokat okozhat, károsítja a DNS-t, hosszútávon rákot okozhat, felborítja a test ásványanyag egyensúlyát és még sorolhatnánk.

A répacukor modern társadalmunkban átvette a szerepet az édesítésben, pedig az emberiség ősidők óta használt ennél sokkal egészségesebb alternatívákat ízlelőbimbói kényeztetésére, káros egészségügyi következmények nélkül.

Igazából egyes kutatók szerint a finomított répacukor méltán kiérdemli a „mérgező” jelzőt is. Mai étkezési kultúránk nagyban épül a cukorra, csak nézzünk végig a szupermarketek kígyózó üdítős és édességes polcain. Ez nem véletlen, hiszen a cukor megfelelő mennyiségben az ételbe adagolva függőséget okoz és ezt az élelmiszeripart is nagyon jól tudja.

De az igazság az, hogy rengeteg féle egészségesebbnél egészségesebb alternatíva létezik az édesítésre. Van olyan cukorfajta, ami megelőzi fogszuvasodást és van olyan édesítő, ami szabályozza a test vércukor szintjét és támogatja az immunrendszert. Hihetetlen? Pedig igaz és egyáltalán nem nehéz beszerezni. Azt már ne is kérdezzük, miért nem ezeket használja az élelmiszeripar. Erre a választ már mindenki tudja… Most nézzük inkább, hogyan leszünk mi okosabbak náluk.

Őseink ezt használták édesítésre: méz

Tudtad, hogy a méhészek között fordul elő a legkevesebb rákos és ízületi gyulladásos beteg? Szerencsések vagyunk, mert Magyarországon kultúrája és történelme van a méhészetnek és csodálatos termelői mézeket vásárolhatunk.

mézA méz a természet kincse, igazi ajándék, már ősidők óta használják. Az egyiptomi piramisokban is találtak mézet. Egyik legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy természetes antibiotikum, nem szaporodnak benne a mikroorganizmusok. Ezért van, hogy a méz évekig is eláll. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb mikrotápanyagokkal.

A nyers méz rendszeres fogyasztása nagyban erősíti az immunrendszerünket és a csontritkulás megelőzésére is kiváló, idős korban mindenkinek hasznos lenne rendszeresen mézet fogyasztania.

A méz magas szénhidrát tartalmának köszönhetően egy egyik leghatékonyabb természetes energiaforrás, miközben nem terheli a hasnyálmirigyet, mint a répacukor.

Hol lehet beszerezni? Nem ajánlom, hogy boltban, közértben vegyél mézet, mert azok ki tudja milyen kezelési folyamatokon mentek át, mielőtt a polcra kerülnek. Termelői mézet vegyél, szinte minden piacon van mézárus, mint például a Lehel piacon Géza bácsi.

Tippek a használatához: Gyermekek fejlődésére nézve különösen jótékony hatású a méz. Bátran adjál nekik mézzel készült finomságokat. Egyik ilyen, ha mandulára és mogyoróra mézet csurgatsz. Isteni és tápláló csemege.

Ne vegyél ízesített gyümölcsjoghurtokat. Azok nem sok gyümölcsöt láttak, de annál több mesterséges adalékanyagot. Egy kis bio/házi joghurtba pár kanál méz viszont teljesen megbízható és isteni csemege.

Válj ínyenccé! Többszáz fajta méz létezik, a legkülönbözőbb ízvilágban, próbálj ki több félét is!

És ne feledd, forró teába nem szabad mézet tenni, mert hő hatására a méz elveszíti jótékony hatását.

Új természetes cukorfajta hódít: nyírfacukor vagy más néven xilit

xilit

Egy cukor, ami VÉDI a fogakat. Miért is esszük azt a szörnyű répacukrot, amikor a nyírfacukor egy sokkal egészségesebb alternatíva?

A xilit vagy nyírfacukor ugyanis nem savasítja a szervezetet, ugyancsak antibakteriális hatású és ez az a cukor, ami nemhogy nem rontja a fogakat, de éppen ellenkezőleg, a fogszuvasodás megelőzésre használható.

Tippek a használatához: Ennek a cukorfajtának az előnye, hogy semmi szokatlan mellékíze sincs és pontosan úgy használható, mint a cukor, kivéve, hogy nem karamellizálódik. Ajánlatos ezzel eltenni a befőtteket, lekvárokat, valamint sütésre is kiválóan alkalmas. Kávénkba is nyugodtan tehetjük.

Hol lehet beszerezni? Már szinte minden közönséges közértben, szupermarketben árulják.

Sztívia az indiánok hagyatéka

Itthon még nem annyira elterjedt édesítő. Teljes nevén Jázminpakóca, ami igazából egy rendkívül édes dél-amerikai növény. Egyes kivonatai 300x édesebbek a cukornál.

sztívia

A sztívia növényt az indiánok évszázadok óta használják gyógyításra és édesítésre, ugyanis gyulladásgátló, baktérium- és gombaölő hatású, illetve a cukorral ellentétben jótékonyan hat a hasnyálmirigyre. Kimutatták, hogy hosszútávú fogyasztása képes a vércukorszintet is szabályozni.

Három fajta kiszerelésben használható: por, folyadék vagy maga a növény szárított levelei.

Tippek a használatához: mellékíze van, ami szokatlan számunkra, de meg lehet vele barátkozni.

Tapasztalatom szerint gyümölcsös dolgok, mint például kompótok vagy paradicsomszószos ételek ízvilágába teljesen jól belesimul.

Kávéba, teába, tejes dolgokba nem ajánlom, mert itt már előjön a mellékíze, bár ez csak egyéni ízlés kérdése.

Teát főzhetünk a sztívia szárított leveléből, majd ezzel a főzettel édesíthetünk.

Kísérletezni kell vele. Igazából annyira kicsi kell belőle, mert egy késhegynyi sztívia egy evőkanál cukor édességének felel meg, ezért összességében sokkal olcsóbb, mint a cukor.

Hol lehet beszerezni? Egyenlőre csak bioboltok, reformüzletek polcain láttam.

Mire figyeljünk még?

Ne feledjük, hogy a cukor iránti vágyakozás a C-vitamin hiányának egyik jele. A C-vitamin pótlásával a cukor iránti sóvárgásunk kisvártatva megszűnik.

Az éhség sokszor nem igazából éhséget jelent, hanem szomjúságot. Ez testünk egy általunk rosszul értelmezett jele.

Próbáljuk ki a következőt: amikor az éhség érzete jelentkezik, igyunk meg 2 nagy pohár vizet. Az fogjuk tapasztalni, hogy az éhség elmúlik és csak órák múlva jelentkezik újra, mert igazából nem is táplálékra éhezett a szervezet, hanem szomjazott.

Ha csak a kristálycukrot száműzzük életünkből, már rengeteget tettünk egészségünkért.

Forrás:http://naturahirek.hu/hasznos-tippek-hogyan-szamuzzuk-kristalycukrot-az-etrendunkbol/

Hirdetés
Hirdetés betöltése...