Hallottál már az “öregített” fekete fokhagymáról! Az örök élet ételének becézik!







Hirdetés betöltése…

Mi is az a fekete fokhagyma?

Egy fermentálással, avagy erjesztéssel előállított delikatesz, amit 20-60 nap alatt ellenőrzött hőmérséklet (40-90 Celsius fok) és magas páratartalom mellett készítenek, ami elősegíti a természetes erjedést. Ezáltal a gumók a fehér színből feketére változnak, elveszítik feszességüket és egyfajta „aszalt” jeleget kapnak.

A fokhagyma erős „illata” eltűnik és a helyébe aszalt szilvás, balzsam ecetes, medvecukros, élesztős illat kerül. Textúrája a lágy puhától a ragacsos szinte folyósig terjed. Az íze fokhagymás és az édes gyümölcsös különböző fokozatait mutatja. Az összetett íze miatt a felhasználása nagyon változatos lehet. Az egyszerű kenyérre kenhető krémektől elkezdve, az előételek, levesek, szószoktól a desszertekig terjed. Nagyrészt távol keleti íz világú ételekkel harmonizál. Szívesen kombinálják nehéz húsételekkel. Mint például sertéssel, füstölt retekkel, libamájjal, bárány gerinccel.

A fűszerek közül szereti a köményt, a tormát, a koriandert és szinte minden olyat, ami magával a fokhagymával is harmonizál. A gyümölcsök közül jó kiegészítője lehet az almának, a banánnak, a nektarinnak, az epernek és a mandulának. Azt már régóta tudjuk, hogy a fokhagymának egészség megőrző és öregedés lassító hatása van, ez a fekete fokhagymában hatványozottan valósul meg. Antioxidáns tartalma tízszerese, mint a normál fokhagymának. Javítja a koleszterin szintet, megelőzi a szívbetegségeket, erősíti az érrendszert és vértisztító hatása is van.

Most pedig következzen néhány recept:

Fűszeres padlizsán, fekete fokhagymával és kecskesajttal
(Nils Henkel receptje)

Hozzávalók:

1 padlizsán
8 ek. Olíva olaj
1 ek. fűszerkeverék (kömény, koriandermag, kardamommag, ánizsmag)
½ tk.
1 ek. confit de Piment d’Espelette
Alternatív lehetőségként használhatunk akácmézet
1 gerezd finomra összevágott fokhagyma

bors
8 gerezd fekte fokhagyma
1 guriga kecskesajt

Elkészítés:

A padlizsánt megpucoljuk és egy centiméteres darabokra, vágjuk majd négy evőkanál olívaolajjal megpirítjuk. A padlizsánt a fűszerkeverékkel és Piment d’Espelette-vel, a finomra vágott fokhagymával, sóval, borssal le vákuumozzuk és 65 Celsius fokos vízfürdőben 4 óra alatt elkészítjük. Alternatív megoldásként 120 Celsius fokos sütőben másfél óra alatt sütőpapírral lefedve megsütjük. Ezek után befedjük és hűtőszekrényben egy napot pihenni hagyjuk.

Tálalás:

A fekete fokhagyma gerezdeket pár kanál olíva olajon átmelegítjük. A padlizsán krémet serpenyőben megpirítjuk és egy szelet kecskesajttal betakarjuk.

Sült paprikás, fekete fokhagymás „dip”

Hozzávalók:

2 db. mgsütött és meghámozott kaliforniai paprika
200 g majonéz
2 gerezd fekete fokhagyma
3 szál újhagyma
2 ek. durvára vágott petrezselyem

bors

Elkészítés:

A kaliforniai paprikát forró sütőben „feketére” sütjük meghámozzuk és apró kockára vágjuk. A majonézt, a fekete fokhagymát és a sült paprikát turmix gépbe tesszük és összedolgozzuk. A felvágott petrezselymet és az újhagymát hozzá keverjük, sózzuk, borsozzuk. Barna kenyérrel tálaljuk.

Hagyma leves almával (cider) és fekete fokhagymával

Hozzávalók:

50 g. vaj
500 g. vörös hagyma
3 szál kakukkfű
200 ml. alma lé vagy cider
3 gerezd fekete fokhagyma
1 l. csirke alaplé

bors
1 ek. Worcestershire szósz

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk hozzá adjuk a vörös hagymát, a cukrot, a kakukkfüvet és 30-40 percig alacsony lángon karamellizáljuk. Hozzáadjuk a finomra vágott fekete fokhagymát, felöntjük az alma borral és az alaplével, a fűszerekkel ízesítjük majd további 20 percig főzzük. Gruyere sajttal tálaljuk.

Sült banán fekete fokhagymával

Hozzávalók:

1 egész banán
csokoládé
1 gerezd fekete fokhagyma
2 tk méz
1 ek. barna cukor
2 ek. brandy vagy fekete rum
vanília fagylalt

Elkészítés:

Alufóliából készítsünk egy csomagot, ebbe helyezzük a banánt. A mézet és a csokoládét valamint a cukrot a fekete fokhagymát és az alkoholt keverjük össze ezzel öntsük le a banánt. Zárjuk be a csomagot és helyezzük 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe 20 percre. Tálalásnál adjunk hozzá vanília fagylaltot.

Itt a lista, a Top 10 legmagasabb antioxidáns tartalmú zöldségek és gyümölcsökről!
Imádni fogod a padló felmosást, ha ezt kipróbálod!



Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés

Varázslat otthon: hogyan távolítsuk el a szemö... Talán meglepően hangzik, de egy-két könnyen elérhető, otthon is alkalmazható módszerrel képesek vagyunk magunk eltávolítani a bőrön levő, enyhén lelógó kinövéseket. A szemölcsök gyakori, jóindulatú bőr kinövések, melyek kicsi, lágy gömböcskéknek néznek ki és gyakor...
Tyúkszemtapasz házilag, amitől a tyúkszem a m... A tyúkszem egy kellemetlen és olykor fájdalmas elváltozás a lábon, amelynek kezelésére ma már nagyon sok lehetőség létezik. A gyógyszertárakban és a házi patikában is vannak már különféle módszerek, amellyel megszabadulhatunk a tyúkszemtől. A tyúkszem egyetlen pontot érint...
Tisztítsuk meg ereink falát! Normalizáljuk a v... Találtunk egy receptet, ami többek között az erekre lerakódott meszesedéseket teljesen kitisztítja, de az illetõnek, aki ajánlotta, elmúlt a cukorbetegsége és nem kell szemüveget sem hordani. Õ ezt  évente egyszer megcsinálja.   Hozzávalók:1 liter víz, 30 gerezd fok...
Természetes gyógymód a belek egészségéért (... Modern világunkban az emésztési problémák az emberek igen széles körét érintik, így érthető, hogy nagyon sokan keresnek olyan természetes gyógymódokat, melyek elősegíthetik gyógyulásukat. Bár ez nem igazán könnyű feladat, az alábbi gyógynövények mégis segítséget nyújth...
Természetes antibaketriális anyagok és alapanya...     C VITAMIN–A  liposzomás C vitamin a leghatékonyabb forma a fertőzéses megbetegedések kezelésére, ha nincsen lehetőség intravénás C vitamin kezelésre. FOKHAGYMA – nagyon erős antibakteriális, vírus és gomba őlő szer. Képes az antibiotikum...
Szoktál fokhagymával főzni? Ezt a hibát, nagyo... A fokhagyma nem csak egy gyógy-és fűszernövény, amit élelmiszerként fogyasztunk, hanem minden bizonnyal legenda is: fokhagymát találtak az egyiptomi piramisokban és még a Biblia is megemlíti. Hippokratész, a nyugati orvoslás atyja rendszeresen alkalmazta, és még az első athéni Olim...
Pörgessük fel immunrendszerünket a télre! Íme... Felnőttek évente átlagosan 5-6, közösségbe járó gyermekek pedig 10-12 alkalommal kapnak el vírusos légúti fertőzéseket. A megfázás és az influenza tünetei szenvedést okoznak, ám valójában nem ez a legrosszabb, ami ilyenkor történik: a sok vírustámadás szervezetünket jobban...
Nem szeretsz fokhagymát pucolni? Megmutatjuk a vi... Tedd egy befőttesüvegbe a fokhagymát és rázd fel. :) Ennyi....Nem hiszed? Nézd meg a videót, és próbáld ki!

Facebook hozzászólás