Ha nehezen ír a gyerek, ezzel a tollal sokat segíthet!


Hirdetés


Első ránézésre átlagos íróeszköznek tűnik. Olyan, mint egy átlagos toll vagy ceruza. Közelebbről megvizsgálva azonban kiderül, hogy teljesen egyedi az írástechnikát fejlesztő magyar találmány.

Hiánypótló találmánnyal állt elő Mideczki Ágnes és Bagó Ákos: fejlesztőtollaik nemcsak gyermekeknek segítenek, hanem azon felnőtteknek is, akiknek a központi idegrendszer sérülése miatt csökkent az írásképességük.

boy_writing_frustrated_1a

Diszgráfia, kézremegés és a balkezesek 

A toll eleje vastag, a vége viszont már egészen vékony. Ez a forma kényszeríti ugyanis a megfelelő írásfogásba a kezet és az ujjakat. A kéz egy gumifelületen támaszkodik fel, ezáltal helyesen, csuklóból történik az írás.

– A toll formája miatt a kéz automatikusan a papírra nyomja a tollat, így nagy segítséget nyújt azoknak, akiknek kézremegésük van, vagy izzad a kezük. Könnyebbséget jelent a balkezeseknek is. A helyes kéztartás miatt ugyanis kevésbé takarják el a már leírt szavakat – magyarázta Bagó Ákos, a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

 

A legtöbb ember számára az írás önmagában nem jelent problémát, sokan vannak azonban olyanok, akiknek komoly nehézséget jelent. A toll kiválóan használható stroke után, születési rendellenesség vagy balesetből származó sérülés után is – tette hozzá.

– A fiatalok között nagyon gyakori betegség a diszgráfia. A fejlesztőtoll ugyanakkor a szem, illetve a kéz koordinációjának fejlesztése révén nagyon szépen tud javítani a diszgráfiások írásképén. Sikerélményt is ad, ami nagy segítség mind a gyermekeknek, mind pedig a szülőknek – mutatott rá Mideczki Ágnes.

forrás: hirado.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...