Ha így veted el a sárgarépa magját, minden szomszéd csodájára jár majd a termésednek!


Hirdetés


Minden kertész arról álmodik, hogy szép, egészséges, és bőséges termés teremjen a kertjében. Az alábbiakban néhány olyan tippet mutatunk, melyek segítségével sokkal szebb lesz a sárgarépa termésünk.

carrot-551661_960_720

A száraz magok vetése

A legtöbben ezt a módszert alkalmazzák, azonban nem feltétlenül ez a legcélravezetőbb. Ha csak fogjuk a magokat, és elvetjük a meghúzott sorba, akkor minden bizonnyal nagyon sűrűn kerülne egymás mellett, és utána gyérítenünk kell, mert különben nem fejlődnek megfelelően. Ha szárazon vetjük a magokat sokat kell várnunk, míg csírázni kezdenek. Az első eső után kezdődik el csak a mag aktív élete.

Magok nedvesítése

Ebben az esetben rögtön a vetés után öntözzük meg a magokat alaposan. Az öntözést a következő pár napban is ismételjük meg. Vigyáznunk kell arra, hogy az ágyás mindig legyen nedves, máskülönben kiszáradnak a magok. Így a sárgarépa mag sokkal hamarabb csírázik.

Sárgarépa zsákban

Ássunk egy 30 cm mély gödröt. Tegyük a magokat egy vászonzsákba, merítsük vízbe, majd tegyük a gödörbe, halmozzunk rá egy réteg földet, és egy réteg havat. 10-12 nap múlva ássuk ki, keverjük el a magokat homokkal, majd szórjuk a talajra, és terítsük le egy réteg földdel. 5-6 nap múlva látni fogjuk az első hajtásokat.

Sárgarépamag homokkal

Ez a legegyszerűbb, és leggazdaságosabb módszer. 1-2 evőkanál sárgarépa magot keverjünk el egy kisebb veder homokkal. A keveréket szórjuk a sorokba. A homok száraz kell legyen, máskülönben a magok nem keverednek el egyenletesen. Miután elszórtuk, fedjük le egy réteg földdel, majd öntözzük meg alaposan.

Vegyes vetés

Keverjünk össze sárgarépa magot, retek maggal, majd ezt az egészet keverjük el homokkal. A retek bármilyen más maggal helyettesíthető, ami hamar nő. Szórjuk a kihúzott sorba a keveréket.

Egy furcsa módszer

Tegyük a magokat egy másfél literes befőtte üvegbe, rázzuk össze, majd szórjuk ki a talajra. Hihetetlen, de ebben az esetben is egyenletesen oszlanak el, és nem kerülnek szorosan egymás mellé.

Egy másik vegyes módszer

A hagyma mellett nagyon jól fejlődik a sárgarépa. Vessünk sárgarépát a hagyma ágyásába, így kiváló védelmet nyújtanak egymásnak a kórokozók ellen.

forrás: tudasfaja.com

Hirdetés


Hirdetés betöltése...