Ha energia kell a testünk számára: koenzim-Q10


Hirdetés

Az utóbbi időben egyre többet lehet hallani a furcsa nevű táplálékkiegészítőről, vagyis a koenzim-Q10-ről. De tényleg olyan csodálatos, mint ahogyan azt sokan állítják, ez is – mint oly sok minden – egy újabb trend a táplálkozás modern világában?

A koenzim-Q10 egy természetes anyag, amely megtalálható a szervezetünkben, általa energiát nyerhetünk a szervezetünk számára. A koenzim-Q10 tápanyagot 1957-ben fedezte fel Fredrick L. Crane professzor. 1961-ben, Dr. Peter Mithchel magyarázta el a koenzim-Q10 szervezetre gyakorolt pozitív hatásait, amiért Nobel-díjat kapott. A koenzim-Q10 az egyik legerősebb anyag az emberi szervezetben, amely számtalan biológiai folyamathoz elengedhetetlen, részt vesz például az energiatermelésben. Katalizátorként működik az élelmiszerek energiává alakításában, amely a sejtek mitokondriumaiban fordul elő.

Koenzim-Q10 nélkül az élet nem lehetséges, ennek a fontos tápanyagnak a hiányában testünk egyszerűen nem képes létezni. A koenzim-Q10-nek a 20-25 éves kor között a legmagasabb a koncentrációja az emberi szervezetben, aztán 35-40 éves kortól a koenzim mennyisége elkezd zuhanni. A koenzim-Q10 hiányának oka lehet a rossz táplálkozás, a stressz, a fertőzések, a krónikus betegségek és bizonyos gyógyszerek. Koenzim-Q10-re a szívünknek van a legnagyobb szüksége. A felfedezés pillanatától kezdve a koenzim-Q10-et sikeresen alkalmazták több szív- és érrendszeri betegségre, például szívelégtelenségre, anginára, magas vérnyomásra, érelmeszesedésre, szívroham és stroke megelőzésére.

A koenzim-Q10 növeli az erek rugalmasságát és megakadályozza az LDL oxidációját, ami a véredények falán lévő plakk keletkezését idézi elő. A plakk felhalmozódása számos súlyos betegséget idézhet elő. Például magas vérnyomást, vesebetegséget, szívrohamot vagy agyvérzést. Vizsgálatok megerősítették a koenzim-Q10 hatékonyságát Parkinson-kórban. Bizonyított, hogy ez a természetes összetevő negyven százalékkal lassítja a Parkinson-kór kialakulását. Koenzim-Q10 hiányában az izmok nem működnek megfelelően és az öregedési folyamat is felgyorsul. A koenzim-Q10 bevitele energiát ad, javítja a memóriát és növeli a fizikai állóképességet, éppen ezért sportolók körében nagyon népszerű ez a természetes összetevő.

A kórokozókkal szembeni küzdelem az egyik legfontosabb feladata az immunrendszerünknek, viszont a koenzim-Q10 támogatni tudja az immunitásunkat. A koenzim-Q10 nagyon jó eredményeket mutatott a fertőzésekkel szembeni küzdelemben. A fent említett betegségek mellett a koenzim-Q10 jelentős hatást fejt ki allergia, Alzheimer-kór, fogyás, migrén, krónikus fáradtság esetén is. A koenzim-Q10 egy erős antioxidáns, vagyis megvédi a szervezetet a szabad gyököktől, amelyek korai öregedést okoznak és az egészséges sejteket is tönkreteszik, így növelve meg a betegségek kialakulásának kockázatát. A koenzim-Q10-et a szervezetünk a táplálékokból szintetizálja. Ez a természetes tápanyag legfőképpen állati eredetű táplálékokban található. De az olajbogyóban, a repceolajban és a szőlőben, a brokkoliban, a karfiolban, a narancsban, a szamócában, a diófélékben, a tojásban, a magvakban és az olajokban is megtalálható.

forrás: gyogyszernelkul.com

Hirdetés
Hirdetés betöltése...