Ha egészséges szemet szeretnél, fogyassz rozmaringot


Hirdetés


Húsételek és sültek elengedhetetlen tartozéka a rozmaring, de dísznövényként is megállja a helyét az aprócska törpecserje, hiszen csodaszép aprócska kék virágai vannak. Jó hatással van az egészségünk számos területén. Legutóbbi kutatások szerint a rozmaring egyik vegyülete védi a szem egészségét, és hatékony az időskori makula degeneráció ellen is.

 

 

A karnozinsav nevű vegyület védi a retinát a toxikus hatásoktól és a degenerációktól. Az időskori makula degeneráció az egyik leggyakoribb szembetegség az ötven évet betöltöttek körében. Homályos, foltos, torz látás következik be a retina központi területének romlása következtében.

Pontos kiváltó okát még nem tudják, de a genetikai hajlam is közrejátszik, sőt a dohányzás, magas vérnyomás vagy elhízás is a kockázati tényezők közé tartozik. Bizonyos vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegség lassítható antioxidánsokkal: a karnozinsavval kezelt retinában kevésbé termelődtek a sejtkárosító szabadgyökök.

Ezenkívül a rozmaringnak számos egészségünkre jótékony hatása ismert. Többek közt gyulladáscsökkentő, antidepresszáns, immunerősítő, vérkeringés javító és étvágyjavító is. Ültessünk fűszerkertünkbe vagy ablakpárkányra, cserépbe rozmaringot, és fogyasszuk minél többször.

 

 

Forrás:http://twice.hu/eletmod/ha-egeszseges-szemet-szeretnel-fogyassz-rozmaringot

Hirdetés


Hirdetés betöltése...