Ha belső gyulladástól szenvedsz, kerüld ezeket az élelmiszereket, hogy kíméld a szervezeted!


Hirdetés


Nagyon sok ember nincs tisztában azzal, hogy milyen fontos szerepe van az élelmiszereknek, ételeknek az egészségmegőrzés terén. A gyulladások, dagadások pont azt jelzik, hogy valami nincs rendben a szervezetben, és az esetek többségében e mögött a túlzott édes, sós, fűszeres élelmiszerek állnak. Most arról lesz szó, hogy mely élelmiszereket kerüld el, ha nem szeretnél belső gyulladásoktól szenvedni.

1. Sült ételek

A sült csirke ropogós bőre, omlós húsa isteni étek, de nem szabad túlzásba vinni ennek fogyasztását, mivel fogyasztásával úgynevezett előrehaladott glikációs végtermékek (AGEs) jönnek létre, amelyek kedveznek a gyulladások kialakulásának, valamint a sejtek öregedésének. És akkor nem beszéltünk még a transzzsírokról, amelyek szintén zsiradékok sütése közben szabadulnak fel, és jelentős gyulladásokat idézhetnek elő. A Mount Sinai School of Medicine intézet által, 2009-ben készített kutatásból az derül ki, hogy a gyulladások mértéke jelentősen csökken, ha valaki négy hónapon keresztül korlátozza a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és még az immunrendszerük is erősebb lesz.

2. Fehér kenyér

A legtöbb fehér kenyér finomított szénhidrátot és cukrot tartalmaz. E két elem pedig nagyban hozzájárul a gyulladások kialakulásához. Mivel az emberi szervezet gyorsabban képes lebontani a fehér kenyeret, míg a teljes kiőrlésű lisztből készült lassabban szívódik fel, ezért előbbi esetében a vércukorszint hamar megugrik, ami az inzulintermelést is megnöveli, ez nagyban hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásához. A legjobb, amit tehetsz, hogy nem finomított búzalisztből készült péktermékeket fogyasztasz, hanem több gabonából készült teljes kiőrlésű lisztből sütött finomságokat majszolsz.

3. Tejtermékek

A tejtermékek azért jók, mert kalciumban gazdagok, és így erősítik a csontozatot. Viszont a sajtók, tejfelek, feldolgozott krémsajtok telített zsírokat is tartalmaznak, így ha ezekből valaki sokat eszel, akkor beindulhat a gyulladás folyamata és az azzal járó tünetek. Tehát a lényeg, hogy mértékkel fogyassz tejtermékeket, és ha valamelyik miatt fájni kezd például a fejed, vagy egyéb kellemetlen tünet jelentkezik, ne fogyaszd többé.

4. Édes üdítők

Sokszor elég egy bögre üdítő, hogy a gyomrodban kisebb gyulladás induljon el. A mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítők növelhetik a glükóz intoleranciát, amikor a szervezet nem tudja megfelelően lebontani a glükózt, és így a sejtek begyulladnak.

5. Zsíros vörös húsok

Hiába finomak, a szervezet nehezen tudja lebontani őket, ezért ha gyakran eszel ilyen húsokat, számolnod kell gyulladásokkal is. Ilyen húsok helyett inkább egyél Omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszereket, amilyen a tonhal, a lazac, a dió, a szója, vagy a bab.

6. Alkohol

Egy pohár jó minőségű bor esténként nem árt, mivel hasznos flavonoidokat tartalmaz, amelyeknek gyulladásgátló hatásuk van. A túl sok alkohol viszont már mérgező anyagokkal terheli a májat, és ha ez hosszú évekig fennáll, akkor súlyos májgyulladás, vagy akár végzetes májcirrózis alakulhat ki.

forrás: filantropikum.com

Hirdetés


Hirdetés betöltése...