Gyors segítség kisebb bajokra I.


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

A kisebb sérülések és enyhébb betegségek minden további nélkül kezelhetők otthon is.  A következőkben jól bevált, olykor látszólag furcsa házi gyógymódokat mutatunk be, amelyek segítenek a  kisebb bajok hatékony kezelésében. Sorozatunk több részből fog állni, nézzünk most néhányat:

Marás

Könnyű marásos sérülések esetén a sérült helyet (a szemet is!) azonnal, és alaposan öblítsük le; a felmart tápcsatorna (torok) kezelése és a vegyszer hígítása érdekében igyunk sok vizet kis kortyokban.

Savas marás esetén (lúgos anyagok esetén nem) készítsünk gyorsan 50 g háztartási szódabikarbónából és 5 l vízből oldatot. Ha iszunk belőle vagy öblögetünk vele, semlegesítő hatása lesz.

Az ilyen balesetek során szerzett sérüléseket azonban minden esetben orvosnak is meg kell mutatni!!

szlkk

Szálka

Ha valakinek a bőre alá szálka fúródott, akkor a nagyon forró színszappan-levesben (olyan forró, amíg elviselhető) való lúgos áztatás sokat segít. Ilyenkor az idegen test szinte magától kiesik. Azt is megtehetjük, hogy az ujjunkat minél forróbb vízgőz fölé tartjuk (az érintett területen felpuhul a bőr, és a szálka könnyen kinyomható), vagy meleg olívaolajban fürdetjük!

Zúzódás, duzzanat és vérömleny

A könnyű zúzódások (sérülések közvetlen, tompa külső erőszak hatására), amelyek gyakran duzzanattal és vérömlennyel járnak, hatékonyan kezelhetők otthon is. Amennyiben úgy látszik, hogy zúzódás (a testszövet összenyomódása) vagy szakadás (izom-, szalag-, ínszakadás)  történt, azt feltétlenül meg kell mutatni orvosnak!

Könnyű esetekben viszont segít a túrós, ecetes, alumínium-acetátos, árnikaecetes vagy  gyógyító agyagporos hideg begöngyöléses borogatás.

Ha valaki nem szereti a hideget, inkább melegre szavaz, használjon glicerint vagy feketenadálytő-pépet, főtt forró krumplit vagy  forró sót (melegítsen meg 500 g sót szárazon a sütőben). A propoliszgél is segíthet.

Fekete_nadálytőA fekete nadálytó- ősrégi gyógynövény

Ezt a gyógynövényt elsősorban külsőleg, csonttörésekre és nyílt sebekre, szalag- és ínsérülésekre használják. Különösen sok allantoint tartalmaz, amit kozmetikai termékekhez is szoktak használni. Az allantoin gyorsítja a sejtépítést és a sejtképződést, vagyis segíti a gyógyulást.

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...