Gyomorégés elsavasodás ellen diéta


Hirdetés

A szervezet elsavasodása a modern idők tipikus problémája.
Nagyrészt a
méreggel teli génmanipulált ételek
-rendszertelen étkezés
-megváltozott életvitel
-magas stressz szint okozza.

gyomorégés

Testünk folyamatosan termel savakat, ilyen pl.: szénsav, ecetsav, húgysav, tejsav, citromsav, gyomorsav…
Ezek a savak először a vérbe kerülnek és az egészséges szervezet megfelelően képes semlegesíteni őket, kiválasztásuk a vesén, tüdőn, beleken és a bőrön történik.

Ha a sejtek anyagcseréje gátolt és lassú, károsodik az immunrendszer, szervi elváltozások, betegségek lépnek fel.
Ilyenek pl.:
-fertőzésekre való fogékonyság
-gombásodás
-candidosis
allergiás reakciók
daganatok képződése

A szervezet természetesen próbál védekezni, eleinte szabad bázisokat használ a savak azonnali semlegesítésére, majd ha már erre nem képes eltolódik a nátrium-kálium arány a vérben.
Az utolsó fázisban a felszaporódó savak tárolódnak a kötőszövetekben és a porcokban, ezzel megnyílik az út a betegségekhez. Ha ugyanis a szervezet később sem képes a savak semlegesítésére, az átmeneti tárolókból végleges savraktárak lesznek.
Gyakorlatban ez azzal jár, hogy ha az elsavasodás megvonja a testtől, a véredényektőla bázisképző ásványokat (kalcium, kálium, magnézium, cink) akkor más anyagokkal kell azt helyettesíteni, ilyenek pl.: koleszterin és a zsír, ami még több betegség fő tápláló forrásai lesznek, ilyenek pl.: magas vérnyomás, cellulitisz, csontritkulás, elhízás és a hozzá kapcsolódó anyagcserezavar, a fáradság, a fogszuvasodás, gyomorégés, reflux, gyakori izomláz, korai öregedés, körömelváltozások, testszag, rák, nyombélfekély, fejfájás…ezek mind összefüggnek a táplálkozással és életmóddal.

Legyakoribb jelek

  • Sárgás, petyhüdt bőr.
  • Kellemetlen szájszag.
  • Lepedékes nyelv.
  • Töredezett haj, köröm.
  • Ok nélküli fáradtság.

Ezért érdemes egészségesen élni, természetes körülmények között termesztett ételeket fogyasztani, és mellőzni a gyors, műélelmiszerek sokaságát.

A megoldás egyszerű és logikus
-ha a savat elvonjuk a szervezettől, ugyanakkor méregtelenítjük és ellátjuk a létfontosságú tápanyagokkal, helyreáll a sav-bázis-egyensúly, kezdődhet a gyógyulás!

Sejtjeink tehát a lúgos kémhatáshoz szoktak, az lenne számukra a természetes!

A magzatvíz Ph-ja például 8,5 körül van ,ami igen lúgosnak számít.
Az egészséges anyatejjel táplált csecsemő vizelete is lúgos kémhatású.

egeszseg

A lényeg, hogy fogyasszunk több, lúgos és semleges kémhatású táplálékot!
Ilyenek pl:
-zöldség
-gyümölcs
-hüvelyesek
-burgonya
-nyers tej
-tejszín
-szójatermékek
-tojássárgája
-ásványvíz

Mi az amit kerüljünk, vagy csökkentsük a fogyasztását:
-hús, kolbász
-kemény sajtok
-édességek
-sütemények
-alkohol
-kávé
-bő olajos ételek
-földimogyoró

Fontos Tudni, hogy a nyál lúgos kémhatású, ezért az alaposan összerágott étel jelentősen csökkenti az elsavasodás esélyét!

Ha lúgosító diétába kezdünk, annak első és második hetében lehetőleg nyersen fogyasszuk a következő élelmiszereket:
(ezekből bármelyiket, bármennyit ehetünk):

uborka, paradicsom, paprika, saláta, cukkini, fehérbab, lencse, sárgaborsó, retek, spenót, krumpli, zeller, sárgarépa, brokkoli, cékla, padlizsán, vöröshagyma, káposzta, kelkáposzta, karfiol, fokhagyma, kapor, petrezselyem, kömény, curry, citrom, lazac, pisztráng, szója, tofu, banán, mazsola, tökmag, szezámmag, köles, hajdina.

A leginkább kiváltó ok a  hosszan tartó stressz, ami túlsavasodáshoz vezethet, ugyanis az erek összeszűkülése miatt oxigénhiányos állapot lép fel, melynek következtében súlyosabb esetben akár szervi károsodás is kialakulhat. A stressz megelőzése érdekében érdemes elgondolkodnod azon, hogy valóban olyan fontosak-e azok a helyzetek, történések, amelyek miatt felizgatod magad!

Apró életmód változásokkal, egészséges táplálkozással, nyugodt életvitellel hozzájárulsz az egészséges élethez!

Hirdetés
Hirdetés betöltése...