Gyömbér termesztése otthon – 3 egyszerű lépésben +fotók +tapasztalatok


Hirdetés


Mindig csodálattal figyelem, hogy mi mindenre képes a természet és nagyon régóta szerettem volna kipróbálni a gyömbér termesztését otthon, házilag, mert nagy mennyiségben tudjuk fogyasztani. Isteni finom belőle a limonádé, imádjuk salátákra reszelni és sok más receptbe felhasználni és még az illatáért is odavagyok. És te?

gyomber_otthon_termesztve

Ja, és képzeld, még egy csudiszép kis növénykéd is lesz hosszú ideig, ha belevágsz az otthoni gyömbértermesztésbe, úgyhogy mindenképp tarts velem!

Ha nem mersz egyedül nekikezdeni egy-egy otthon is elkészíthető, termeszthető, nevelhető dolognak, fordulj Mókushoz, ő fogja a kezed és végigvezet! És persze előtte mindent kipróbál! 😉

Mondanám, hogy hatalmas nagy ördöngösség és csak a legjobbaknak sikerülhet, de nem, ez így azért nem igaz. 🙂 Viszont van egy-két trükk, amit érdemes betartani és úgy tuti a siker! Mutatom!

Hozzávalók

Mint egy recept. Csak nem kavarni kell, de mókusegyszerű! Figyelj!

  • gyömbér – hihetetlen, mi?
  • zacsi – csak ne dobd ki azt, amiben vetted és az tökéletes!

gyomber_neveles_otthon.jpg

  • vödör v. kaspó (nagy!) – amiben nevelgeted
  • föld – A kis igényes! 🙂

Első hónap

Na, ez gyors lesz. Mármint az egy hónap az egy hónap, viszont teendőd nincsen. Egyszerűen csak “felejtsd a zacskóban a megvásárolt gyömbért” egy árnyékos helyen, hadd gondolkozzon, ki akar-e jönni. 🙂

De tényleg! Ne csomózd be, azért kapjon levegőt, de ne is szedd ki. Néha ránézhetsz, de nem fogja igényelni a társaságodat, hidd el!

Folytatás – csíráztatás

Ezt sem neked kell csinálnod, ne aggódj! Kb. egy hónap múlva elkezd csíráznimagától és már látni fogod a kis hajtásokat, zöld levelet, a leendő növénykéd kis szárát. Nagyon izgi és tündérien aranyos szerintem.

gyomber_termesztes_sajat_kezuleg.jpg

Azt a részt, ahol nem volt kedve csírázni, azt vágd le és használd fel, arra a termesztéshez már semmi szükség.

Ültetés

Ehhez kismókusodat is hívhatod, merthogy ő is meg tudja csinálni, annyira egyszerű! Csak arra figyeljetek, hogy a hajtáscsúcs legyen felfelé (de szerintem ő is rájön, magától is 😉 )!

Földet adj neki rendesen, hogy legyen hová gyökereznie.

2 gyömbértermesztési szabály

Igazából az egész történetnek ez a legfontosabb része és ha ezt betartod, akkorsemmit nem tudsz elrontani – persze ha ráülsz, akkor lehet probléma, de egyébként vállveregetés lesz a vége – és hamarosan élvezhetitek a látványt… majd kicsit – na jó, nem annyira kicsit – később az ízt is.

1. Árnyékos hely – ahogy az elejétől, továbbra se érje közvetlen napfény.

2. Kevés víz – soha ne álljon rajta a víz! Elég hetente 2-szer meglocsolni és akkor sem kell felönteni az egész kaspót, inkább csak a föld alsó rétegeibe eljutva van szüksége vízre.

Ezen a képen is jól láthatod, hogy a gyömbér a száraz földet szereti.

gyomber_fold.jpg

A termés

A lényeg persze a föld alatt van, úgyhogy a növénykénkben ugyan gyönyörködhetünk, de abból nem lesz vacsora (bár nem is tudom, lehet, hogy ehető!? :D)!

Néha-néha kuksizd meg, hogy növekszik őkelme odalent és ha elég türelmes leszel, hosszú hónapok után már a saját termesztésű gyömbéredet reszelheted az italodba.

 

Ha még nem elég nagy a gyömbéred – az első pár alkalommal csak a kíváncsiság fog hajtani, de tudod jól, hogy még nem nőtt eleget 🙂 -, csak visszahelyezed a földbe és hagyod tovább nőni.

Mutatom, hogy néz ki az enyém egy hónap után, amikor már látszik, hogy növekszik. Nagyon cuki!!!

gyomber_1_honapos.jpg

Sikertelen próbálkozás

Megmutatom ezt is, csak hogy lásd, hogy ha valami nem jól sül el, az nem a te hibád, most már tudjuk a titkát és ha szót fogadsz egy tapasztalt mókusnak, veled ez már nem fordulhat elő!

Így nézett ki szerencsétlen – sehogy! -, amikor mindent rosszul csináltam, amit csak lehet: túlöntöztem és nem hajtattam meg előre, így nem is lett belőle semmi, de semmi. Szóval, így ne csináld! 🙂

sikertelen_gyombertermesztes.jpg

Biztos vagyok benne, hogy neked is sikerülni fog és nagyon örülnék, ha meg is mutatnád majd a saját gyömbérkédet, hogy más mókusok is bátran nekifogjanak!

Hihetetlen sok jótékony hatása van a gyömbérnek és mint fűszer, millió recepthez használható, úgyhogy ha te is akarsz spórolni rajta… hát rajta! 😉

forrás: sporolok.blog.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...