Gyilkos jégkrémek?


Hirdetés

A fagylaltok és jégkrémek receptjei jelentősen megváltoztak az elmúlt években.

Ma számtalan toxikus összetevővel készülnek, ezt kapjuk a legtöbb cukrászdában, éttermekben vagy az előre csomagolt dobozos termékekben.
A gazdaságostól a prémium termékekig kémiai keverékek hada biztosítja, hogy kedvenc fagyasztott ízünket élvezzük.

icecream

Mely összetevőket érdemes elkerülni, és miért olyan veszélyesek?

A jégkrémek és fagylaltok súlyra elsődlegesen vizet (tejből vagy krémből) tartalmaznak.
A jelenlegi formulák az alapvető összetevők miatt veszélyesek, melyek édesítők, ízesítők, emulgálók, stabilizálók. Az ipar számára a megnövelt eltarthatóság és a krémes állapot a legfontosabb, ez a kulcsa az értékesítés folyamatosságának.

Térfogatra a jégkrémek 30-50%-a levegővel habosított, ezt a fagyasztási folyamat elején kevernek a termékbe. Semmilyen kémiai reakciót nem okoz, de ez még nem jelenti azt, hogy nincs kémiai anyag a termékben.

A jégkrém készítői emulgáló szereket használnak, melyekkel kicserélik a felületi proteineket, ezek segítik a formázást. Régebben tojássárgáját használtak, ma toxikus anyagokkal helyettesítik, mint mono- and diglyceridek, és Polysorbate 80 szorbát észterrel.

Polysorbate 80

Úgy találták, hogy negatív hatású az immunrendszerre és komoly anaphylactic sokkot (hiperérzékeny allergikus reakció) okoz, mely halálos is lehet.
“Élelmiszer és kémiai mérgezés” tanulmányok azt mutatják, hogy a Polysorbate 80 terméketlenséget okoz. A World Intellectual Property Organization szerint, mely az ENSZ egyik szervezete, kutatók olyan oltásokat fejlesztenek ki, amelyek a fogamzásgátlás részei, másként megszüntetik a fogamzóképességet.
Az oltóanyag egyik ajánlott összetevője a Polysorbate 80 (kettős 80 néven is ismert).

Mono- és Diglyceridek

Nemrég került napvilágra, a táplálkozáskiegészítőket gyártó vállalatok felelőtlen tevékenysége, folytatják a hidrogénezett olajok és magnézium sztearát, mint folyosító anyagok használatát. Úgy látszik a jégkrémek gyártói is legalább ennyire nem törődnek a hidrogénezett olajok használatával.

A mono-diglyceridek a legszélesebb körben használt emulgálók az élelmiszergyártásban. Olyan olajokból készülnek, melyekben magas a mono telített zsírtartalom, de emellett hidrogénezettek. Ezek rejtett transzzsírok, alkohollal (ebben az esetben glycerolt) kombinálva az emulgáláshoz.

Kerüljük a tévedéseket, a mono-diglyceridek semmilyen tápanyagot nem tartalmaznak. Egyetlen céljuk a térfogat javítása, a struktúra egységesítése és a megfelelő leolvadási karakterisztika beállítása. Minőségétől függetlenül a hidrogénezett olajok egészségügyi hatása katasztrofális, ez alaposan dokumentált.
Kerülje az olyan jégkrémeket (bármilyen más élelmiszert), mely tartalmazza!

Potassium Sorbate (káliumszorbát)

Az élelmiszeriparban legszélesebb körben alkalmazott tartósítószer.
Nélküle szinte nem létezik jégkrém.
Az élelmiszeripar és azok tudósai végtelen mitoszokat rikácsolnak arról, hogy az anyag veszélytelen, mivel biztonsági adatlapja nem toxikus anyagként tartja nyilván.
Valóban, nem áll messze az igazságtól.

Az élelmiszer és kémiai toxikológiában a káliumszorbát rákkeltő cimkét kapott, emlősök sejtjeiben pozítiv mutációt eredményezett. Más tanulmányok széleskörű szisztématikus és mérgezési hatásokat találtak állatok nem reproduktív szerveiben.
Hosszútávú hatásairól semmilyen tanulmány nem készült, így egyszerűen nincs elég bizonyíték annak bizonyítására, hogy mi történik a tartosító lenyelését követően néhány évvel. Rövidtávú rákkeltő és mérgező hatása miatt érdemes kockáztatni, hogy megtudjuk?

Sodium Benzoate (nátrium-benzoát)

Számos komoly tanulmány foglalkozik az anyaggal.
Halálos rákkeltő méreggé alakulhat, ha elszívó savakkal keveredik.
Peter Piper, a molekuláris biológia és biotechnológia professzora laboratóriumban tesztelte, élő gombasejteken, és riasztónak találta az eredményeket: a benzoát a mitochondria sejtek fontos területén károsította a DNA-t.
“Ezek a kemikáliák komoly károsodásokat tudnak okozni a mitochondria DNA részében, egészen addig, hogy teljesen inaktíválják azokat”.

Az élelmiszeripar azt mondja, hogy az összetevők teszteltek és teljesen biztonságosak. A modern biztonsági tesztelés kritériumai alapján ezek a tesztek nem egyértelműek. Az 50 évvel ezelőtti tesztekhez képest a mai eljárások sokkal szigorúbbak. A legtöbb tartósítóhoz hasonlóan a nátrium-benzoátot semmilyen mennyiségben sem ajánlott fogyasztani. A méreg használata minden, 3 év alatti gyermekeknek gyártott ételben tiltott.

Mesterséges színezők, ízesítők

Blue 1, Blue 2, Yellow 5, Yellow 6, Red 3, Red 40, és egyéb szinezőket tartalmaz a legtöbb jégkrém. A mesterséges izesítők kémiai laborokban előállított anyagokból származnak, és semmilyen táplálkozási értékük nincs.
Kutatók azt tapasztalták, hogy a mesterséges szinezők, különösen nátrium benzoáttal keverve, megnövelik az óvodás korú és az általános iskola első osztályaiba járók hiperaktivitását. Ezek az anyagok asztma tüneteket idéznek elő, és kapcsolatba hozták a pajzsmirigy daganatokkal. Sajnálatosan a mesterséges színezékű jégkrémeket közvetlenül a gyermekeknek hirdetik.

Az élelmiszeripar által használt minden egyes szinezőanyagnál találtak valamilyen egészségkárosító hatást.

Carrageen

Carrageen egy másik emulgáló és stabilizálószer. Tengeri fűből vagy algából származik.
Számos tanulmány bemutatta, hogy az emésztő enzimek és bakteriális hatások átalakitják a magas súlyú carrageeneket veszélyesen alacsony molekuláris súlyú carrageenné és poligeenné az emberi gyomorban. Ezek a carrageenek, még kis mennyiségben is pusztítják az emberi sejteket , különböző emésztési rendellenességeket és rákot okoznak.

Túltöltés

Fontos megérteni, hogyan hat a túltöltés a jégkrémben levő összetevők koncentrációjára. Soha nem olvasható a címkéken. A túltöltés az a térfogat százalék növekedés, mely által a jégkrém nagyobb, mint a jégkrém gyártásakor használt keverék mennyisége. Más szavakkal, ha 1 literhez elég keverékkel indul, és ebből 1,5 litert készít, a térfogat növekedése 50%.

A gazdaságos és standarad márkák minősége a leggyengébb, ezek a legjobban túltöltöttek, általában 120%-ban. Így növelik meg az emulgálószerek arányát, ettől válik a térfogat nagyobbá.

Ez segít a gyártási költség alacsonyan tartásában, mivel kevesebb minőségi anyag kell minden egyes liter végtermékhez.

A prémium és szuper prémium márkák 25 és 90% közötti túltöltésűek, nem tartalmaznak annyi emulgálószert. Eredményeként magasabb a minőség, több tápanyagot is jelent. A gyártási költségei is magasabbak.

Jó jel, ha a boltban vásárolt márka gyorsan olvad.
Azt jelenti, hogy kevésbé túltöltött, és alacsony a zsír destabilizációja, ebből következik, hogy alacsonyabb százalékban tartalmaz mérgező emulgáló- és stabilizálószereket.

A teljes és természetes összetevőkből és otthon készített jégkrémek rendszerint gyorsan olvadnak.

Tartsa észben, hogy bármely fagyasztott, tejből készített termék, melyek mesterségesen alacsony zsírt tartalmaznak (fagyasztott joghurt, alacsony zsírtartalmú jégkrém) rendszerint a legmagasabban túltöltött, legnagyobb emulgáló, stabilizáló aránnyal készülnek.

Néhány márka zsír, szárazanyag, túltöltése és költsége:

 

Gazdaságos márkák

* Zsírtartalom: rendszerint a legalacsonyabb, kb. 10%
* Teljes szárazanyagtartalom: rendszerint a szabvány szerinti minimum: kb. 36%
* Túltöltés: kb. 120%
* Költség: alacsony

Standard márkák

* Zsírtartalom: 10-12%
* Szárazanyag: 36-38%
* Túltöltés: 100-120%
* Költség: átlagos

Prémium márkák

* Zsírtartalom: 12-15%
* Szárazanyag: 38-40%
* Túltöltés: 60-90%
* Költség: átlagosnál magasabb

Super-Prémium márkák

* Zsírtartalom: 15-18%
* Szárazanyag: >40%
* Túltöltés: 25-50%
* Költség: magas

 

Xanthan gumi

Glukóz és sucrose fermentációjából készül a xanthomonas campestris baktériummal.
Figyelemre méltó tulajdonsága, hogy bármely folyadékban képes a viszkozítást jelentősen megnövelni. Nagyon kis mennyiség, általában, kevesebb, mint 1% szükséges ehhez. Emiatt a világ minden részén nagy százalékban használják emulgáló anyagként.
Polysaccharide, az élelmiszeradalékok közül az egyik legproblémásabb, tipikusan kukoricából készül. A kukoricára allergiás emberek nincsenek a lehetséges reakciók tudatában. Nagyon sok embernél allergia alakul ki a hagyományos xanthan gumira, melyek felfúvódást, gázosodást és hasmenést okozhatnak. Még nagyon kis mennyiség is többnapos problémával járhat, migrénes fejfájást és bőrviszketést is okozhat.

A növényi forrásból származó, organikus xanthan gumi nem génkezelt, és nem kukoricából származik. Sokaknál reakció alakul ki a szintetikus anyagra, de tünetek nélkül fogyasztják az organikus változatból készült ételeket.
Ha a címkén nem szerepel az organikus xanthan megnevezés, kerülje a terméket.

Guar gumi

Sajnos még ma is megtalálható jégkrémekben, pedig köztudottan tiltani kellene!
Emulgáló, finomító anyag, formulázást segítő, stabilizáló és hajlíthatóságot segítő.
Természetes hydrocolloid. Amikor a kezeletlen jégkrém megolvad és újrafagyasztják, gyakran jégkristályok képződnek. A guar gumi természetes képességével hozzákapcsolódik a vizmolekulákhoz, és megakadályozza a nem kívánt kristályosodás kialakulását. A gumi dinamikusan és szinergikusan növeli a jégkrém viszkozítását.

Szója lecithin

A szója lecithin egészséges forrásának nagy sok előnye van, és choline forrása.
Segíti a zsírok és koleszterin eloszlását és képes szabályozni a vese, máj és epe funkcióit.

A probléma oka, mint a kukoricánál, hogy a szója lecithin túlnyomó része genetikusan módosított szójából készül és nem fermentált.
Csak a fermentált szója felel meg az egészséges táplálkozás követelményeinek.
A fermentálatlan szója hatása emésztési probléma, immunrendszer gyengülés, PMS, endometriosis, női és férfi reprodukciós problémák, allergiák, ADD és ADHD, szívbetegségek és rák magasabb kockázata, libido elvesztése.

Ha a gyártó feltünteti a cimkén, hogy a szója lecithin forrása nem genetikusan módosított szója és fermentált, fogyassza egészséggel.
Más esetben kerülje.

stopjegkrem
Jelenleg egyetlen módja van az egészséges jégkrém, fagylalt fogyasztásának, készítse el otthon!

Az alábbi receptek nem csak eperből készíthetőek el!

Eperjégkrém házilag
Epres joghurt jégkrém házilag

Hirdetés
Hirdetés betöltése...