Gyengébb a lányok matematikatudása


Hirdetés


Félnek a matematika-tanulástól azok a kislányok, akiknek női tanáraik vannak. Jobbak a férfiak a tantárgyból az elmúlt évek női győzelmei ellenére is, legalábbis az Amerikai Egyesült Államokban.

Továbbadják az aggodalmukat az általános iskolai tanárnők a gyerekeknek. “A fiatal diákok az azonos nemű felnőttek példáját követik, ezért egy női tanár, aki aggódik saját matematikai képességei miatt, fokozhatja azt a sztereotípiát, hogy a fiúk jobbak a tantárgyból, mint a lányok” – magyarázta Sian L. Beilock, a Chicagói Egyetem pszichológiai professzora.

A kutatás eredménye

A professzor és munkatársai 52 fiút és 65 lányt vizsgáltak meg, akiket 17 különböző tanár tanított. A tanárok közel 90 százaléka nő az USA-ban, ez a vizsgálat során is hasonló értéket mutatott. Beilock megjegyezte, hogy nem minden lány esett áldozatul az említett sztereotípiának.

“Nincs kapcsolat a diákok matematikai képessége és a tanárok szorongásos viselkedése között” – számoltak be a kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciencesben megjelent cikkben. Azonban az év végére, minél jobban aggódtak a tanárnők a saját képességeik miatt, annál inkább egyetértettek a tanulók abban, hogy a fiúk matematikában jók, a lányok pedig olvasásban.

“Ez meglepő is és nem is. Az embereknek az a megérzése, hogy a tanárok is érintettek ebben. De nem tudják, hogyan válhatott ez nem szerinti divattá” – mondta el Beilock. “A főiskolai szintű oktatáson a legmagasabb a szorongási szint” – mutatott rá a professzor.

A matektanárok szorongását egy 25 kérdéses tesztben mérték fel. Olyan szituációknak tették ki őket, mint a matematikai feladatok elolvasása, a pénztárgép átvétele, vagy tanulás a tesztre.

Újragondolt tanítási módszer

Miután látták az eredményt, a kutatók az általános iskolai matematika-oktatás átgondolását javasolták. “Ha a tanárok következő generációja hatékonyan fog tanítani, különös tekintettel az elemi iskolákra, akkor több törődésre lesz szükség, hogy fejlesszék a matematikai készségeket és a hozzáállást”- mondták el a kutatók.

“Egy nagy papír, egy okos kutatás eredményeivel. Ez korrekt benyomást kelt” – így beszél a megjelent cikkről Janet S. Hyde, a Wisconsin-Madisoni Egyetem Pszichológiai Tanszékének professzora, aki nem volt tagja a kutatócsoportnak.

“Egyre nő a nők szerepe a matematika területén, azonban még mindig jelentősén elmarad az olyan területeken, mint a fizika és a mérnöki szakok” – mutatott rá a Hyde által vezetett 2008-as kutatás. Hozzátette továbbá, “elesnek a nők és a lányok sok magas presztizsű karrierlehetőségtől és jól jövedelmező pályától, különös tekintettel a tudomány és a technológia területén.”

Forrás: Medipress

Hirdetés


Hirdetés betöltése...