Grönlandi cápa, a világ leghosszabb ideig élő gerinces állata


Hirdetés


A grönlandi cápa (Somniosus microcephalus) a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának a tüskéscápa-alakúak (Squaliformes)rendjébe, ezen belül a Somnosidae családjába tartozó faj. Akár 400 évig is élhet, ezzel ez a cápa a világ leghosszabb ideig élő gerinces állata.

Előfordulása

A grönlandi cápa előfordulási területe a Jeges-tenger és a hozzátartozó melléktengerek, valamint az Atlanti-óceán északi fele.

Megjelenése

A kifejlett állat 244-427 centiméter hosszú; a legnagyobb kifogott példány egy 730 centiméter hosszú hím volt. Ez a porcos hal legfeljebb 730 kilogrammos lehet. 41-44 csigolyája van. A tüskéscápa-alakúak között óriásinak számít. Erőteljes testfelépítése közepesen hosszú és lekerekített orrban végződik. Hátúszói kicsik; farokúszójának alsó nyúlványa hosszabb, mint a felső. A felső állcsontjában (maxilla) egymélyedéses kis fogak ülnek, míg az állkapocscsontjában (mandibula) közepes méretű, vágófogak vannak. Színezete a szürkétől a barnáig változik. A testén – példánytól függően -, sötét keresztsávok vagy kis, világos pontok láthatók.

Életmódja

Tengeri cápafaj, mely ha kell a brakkvízben is megél. A vízfelszín és 2200 méteres mélységek között él – általában 1200 méter mélyen; főleg a partoktól távol, a nyílt vízben. Az 1-12 °C közti hőmérsékleteket kedveli. Nyugodt természetű, lassan mozgó cápafaj. A kontinentális selfterületek lakója, néha a folyótorkolatokba is beúszik. Nyílt vízi és fenéklakó halakkal táplálkozik, mint például különböző heringfélékkel (Clupeidae), tőkehalfélékkel (Gadidae), Lotidae-fajokkal, lazaccal (Salmo salar), Cyclopterus lumpusszal, Dicentrarchus-fajokkal és valódi rájafélékkel (Rajidae). Étlapját kiegészíti más cápákkal, fókákkal, kisebb cetekkel, tengeri madarakkal, kalmárokkal (Teuthida), rákokkal (Crustacea) – főleg felemáslábú rákokkal (Amphipoda) -, tengeri csigákkal, kígyókarúakkal(Ophiuroidea), tengerisünökkel (Echinoidea), medúzákkal (Medusozoa) és döghússal. Megfigyelések szerint, a tengeri ingola(Petromyzon marinus) élősködik rajta.

Szaporodása

Ivarérettségét körülbelül 100-150 éves korában éri el. Belső megtermékenyítés által szaporodik. Ál-elevenszülő cápafaj, vagyis kölykei a méhében kelnek ki, ezután pedig tojásevőkké válnak, azaz az anyaállat méhében levő kis cápák felfalják kevésbé fejlett testvéreiket és a meg nem termékenyített petéket. A vemhesség első felében az anyaállat rengeteg kis, meg nem termékenyített petét termel, amelyeket a méhekbe juttat.

Felhasználása 

Az ipari halászata, csak kismértékű. A sporthorgászok azonban kedvelik. A grönlandi cápát főleg az északi őslakosok fogják ki; maguk és szánhúzó kutyáik számára. Frissen és szárítva is fogyasztják, azonban vigyázni kell, mivel frissen mérgező lehet. Az eszkimók a bőréből csizmákat, míg az állkapocscsontjából hajvágó kést készítettek.

forrás: wikipedia.org

A cikk tartalma: Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van

Hirdetés


Hirdetés betöltése...