FRISS HÍR!! Egy újabb sikeres rákellenes kutatásról számoltak be! A Zika-vírus lehet a megoldás?


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Néhány éve még globális pánikot okozott a magzatokban szörnyű elváltozásokat okozó zika vírus tömeges terjedése a trópusi vidékeken. Az elmúlt két évben jelentősen csökkent az új fertőzések száma, így a zikával kapcsolatos hírek is lassan kikoptak a sajtóból. A vírussal kapcsolatos kutatások azonban nem álltak le, a tudósok továbbra is dolgoznak a zika elleni vakcinán.

A vírust tanulmányozva merült fel a gondolat, hogy esetleg hasznunkra is fordíthatnánk bizonyos tulajdonságait. A zika egyik sajátossága, hogy a magzatok és csecsemők agyára rendkívül veszélyes, viszont felnőttekben gyakorlatilag nem okozott elváltozásokat. A zika vírus valamiért a neurális őssejteket szereti elsősorban támadni, és ilyenekből a fejlődő magzat és csecsemő agyában van rengeteg.

Az egyik leghalálosabb, legagresszívabb rákos daganat, az agyat támadó glioblasztóma – ez a betegség okozta nemrég John McCain amerikai szenátor, egykori elnökjelölt halálát is – őssejtjei sok tulajdonságukban azonosak a neurális őssejtekkel. Ezek a gioblasztóma-őssejtek nagyon nehezen irthatók, mert az egészséges agyszövet mögé rejtőznek. Ezért fordulhat elő, hogy még ha sikerül is egy glioblasztómás daganat javát elpusztítani, a túlélő, rejtőzködő őssejtek miatt a daganat mindig visszanő…

A teljes cikket itt olvashatja el: 444.hu

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...