Fogyasszunk kölest, egészségügyi hatásai egészen egyedülállóak


Hirdetés

Kissé furán és fanyalogva néznek ismerőseim, amikor a köles ízvilágát és sokszínű elkészítési módját említem. De amikor az egészséges mivoltára terelődik a szó, már mindenkiben feltevődik a kérdés, hogy talán mégis érdemes lenne kipróbálni. Amellett, hogy olcsó, jó hatással van a szépségünkre és számos egészségügyi probléma orvosa lehet az elfelejtett gabonánk.

Elsőre leginkább az jut eszünkbe, hogy a madarak eledele. Nézzük csak meg, hogy mindenre lehet hasznos az emberi szervezet számára is. Ez az ősidőkben még igencsak ismert, és hétköznapinak számító kalászos gabonafélénk élettani és egészségügyi hatásai egészen egyedülállóak. Böjtölés vagy tisztítókúra idején ajánlatos beilleszteni az étrendbe, hiszen jótékony hatással van a gyomorra, bélrendszerre, nevezhetnénk akár a leghatékonyabb takarítónak is. Magas rosttartalma van, nem tartalmaz glutént, így a liszt-és laktózérzékenyek is fogyaszthatják bátran. Alacsony a kalóriatartalma, és lúgosít, sok benne a magnézium, szilícium, kovasav, foszfor, vas, szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet.

Boldogságszintünket igencsak növelhetjük, ha rendszeresen fogyasztunk kölest, hiszen növeli a szterotonin-szintet. Sok benne a B-vitamin, mely hozzájárul a haj és köröm egészségéhez is. Akik kevés húst fogyasztanak, azoknak is egy ideális táplálék, hiszen a kölesben sok fehérje van. Sokféleképpen hasznosíthatjuk, készülhet belőle köret, keverhetjük müzlibe, gyúrhatunk belőle zöldséges fasírtot, de önálló és teljes tápértékű ételként is megállja a helyét. Ha eddig gyakran fogyasztottunk rizst, cseréljük le egy időre kölesre, de sokkal különlegesebb ételekhez is felhasználhatjuk, mint csak hogy egyszerű köret legyen belőle.

Nézzünk egy ínycsiklandozó édes köles receptet

Gyümölcsös kölesfelfújt

Hozzávalók: 1 bögre köles, 3 bögre tej, 6 dkg vaj, 2 egész tojás, 1 evőkanál vaníliaesszencia, 1 citrom reszelt héja, 4 evőkanál méz, 10 dkg mazsola, 1 teáskanál sütőpor, 15 dkg apróra vágott friss, vagy aszalt gyümölcs, csipet só

Elkészítés: A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral és a vajjal, a fehérjéből egy csipet sóval verjünk habot. A hozzávalókat tegyük egy nagyobb tálba, majd előbb a tojás sárgás keveréket, utána pedig óvatosan a tojás fehérjés habot adagoljuk a tálba. Óvatosan keverjük el, majd öntsük a kivajazott tepsibe. Körülbelül fél órát süssük, majd, ha kihűlt tálalhatjuk kompóttal, de önmagában is finom.

Forrás: http://twice.hu/eletmod/fogyasszunk-kolest-egeszsegugyi-hatasai-egeszen-egyedulalloak

Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés betöltése...