Fogínyvérzés ellen: mit tehetünk otthon, mikor forduljunk fogorvoshoz?


Hirdetés

Fogínyvérzés ellen számtalan bevált módszer létezik. A fogínyvérzést, mint tünetet érdemes komolyan venni, mivel ha elhanyagoljuk súlyos állapothoz, végül a fogak elvesztéséhez is vezethet. De mit lehet tenni fogínyvérzés ellen?

A képen egy fogsor látható véres ínnyel.Keresse fel fogorvosát!

Általában a vérzést, ínygyulladást szájhigiéniai probléma és fogkő okozza, de fontos, hogy felkeresse fogorvosát, aki kizárja a komolyabb, esetleg belgyógyászati eredetű betegségeket. Legtöbbször professzionális fogtisztítással az ínyvérzés orvosolható. A professzionális fogtisztítást követően az orvos vagy dentálhigiénikus segít kiválasztani a megfelelő szájápolási eszközöket és elsajátítani az Ön számára ideális módszert a tökéletes szájhigiénia megteremtéséhez és fenntartásához.

Fogínyvérzés ellen rendszeres plakk-kontroll!

Az ínyvérzést többnyire gyulladás okozza, ami a nem megfelelő szájápolás következtében felhalmozódott plakk és fogkő miatt alakul ki. A durva sikálás nem segít a fogínyvérzés ellen, de az sem, ha nem végez alapos munkát fogmosáskor! A fogaknak mind az öt felszínéről történő alapos lepedékeltávolításhoz nélkülözhetetlen az Ön számára ideális fogkefe-, fogselyem- és a fogköztisztító fogkefe használata, mert csakis ezekkel lehetséges fenntartani a jó szájhigiéniát. Így megszűnnek a plakkok, amiben a gyulladást okozó baktériumok megtelepedtek és elmúlik az ínyvérzés.

A C-vitamin természetes segítség fogínyvérzés ellen

A tartósan egészséges íny egyik feltétele a professzionális fogtisztítás vagyis a fogkövek eltávolítása, amit félévente ajánlott elvégeztetni. A másik feltétel, hogy a szájban és a fogakon ne legyen a lepedék megtelepedését és megtartását elősegítő úgynevezett retenciós felszín, vagyis ne legyenek elálló szélű tömések, koronák, hidak és divatos “ékszer”, piercing.

Nem utolsó sorban érdemes az étkezési szokásokat átgondolni és ha szükséges, változtatni. A sok rágás- akár rágógumié, és az étel állaga is természetes mechanikai tisztítást biztosít, ezért a főétkezéseken kívül ajánlott inkább a ropogós ételek, gyümölcsök fogyasztása szemben a finomított, túlpuhított ragacsos finomságokkal. A C-vitamin az egyik legjobb természetes fegyver fogínyvérzés ellen, mert ellenállóbbá teszi az ínyt a gyulladásokkal szemben, de a megfelelő fehérje és cink bevitel is elengedhetetlen.

Szerző: Dr. Váci Zsuzsanna (fogorvos, fogszabályozó szakorvos, a konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa)

Forrás: healthorientation.com

Hirdetés
Hirdetés betöltése...