Flavonoidok – a szervezet egészségének őrei


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Mik is azok a flavonoidok?

A flavonoidok tulajdonképpen olyan antioxidánsok ezreit foglalják magukban, amik megegyeznek a felépítésükben. Mindegyikük fellelhető a gyümölcsökben és zöldségekben. Kitűnő antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, méghozzá az okból, mert képesek átadni egy elektront más molekulák számára.

A flavonoidok valóflavonoidokjában a növények pigmentjei, így képesek kiszűrni a nap káros sugárzását. Számtalan különféle betegség esetén alkalmazzák őket, így kitűnően felhasználhatóak a hajszálerek törékenységének és áteresztésének a megelőzésére. Ezzel pedig elkerülhetőek a véraláfutások és ödémák is. Szent-Györgyi Albert, a flavonoidok felfedezője P-vitaminnak nevezte el őket, mivel vitaminokra jellemző tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Napjainkban már körülbelül 6000 különböző fajtájú flavonoidot ismerünk. Rengeteg féle gyógyszert készítenek a felhasználásukkal, valamint számtalan gyógyhatású készítmény, táplálékkiegészítő és kozmetikum is tartalmazza ezeket a roppant értékes flavonoid vegyületeket.

slide_42

Flavonoidok – a növények védelmezői

A flavonoidokat a növények termelik a saját védelmük érdekében. A flavonoidok megóvják őket a különféle káros sugárzásoktól, a szabadgyökök rombolásától, valamint a különféle gombák, mikroorganizmusok káros hatásaitól. Mindemellett pedig támogatják a növekedésüket szabályozó enzimek működését is.

Ezen felül szerepet játszanak a növények ízének és színének a meghatározásában is. A flavonoidok főként a növények virágjában, termésében és levelében, illetve levélszárában találhatóak meg. A flavonoidok sosem önállóan, hanem az adott növényre jellemző mennyiségben fordulnak elő. A szőlő magjában például több mint 3000 féle flavonoid található, éppen ezért annyira erős antioxidáns a szőlő magja és az abból készült különféle étrend-kiegészítők is.

Milyen jótékony hatásai vannak az emberi szervezetre a flavonoidoknak?

Rendkívül erős antioxidáns és gyógyító képességeiket mi magunk is tapasztalhatjuk. Tudományosan is bizonyított, hogy a flavonoidok erős  antioxidáns, gyulladásgátló és daganatellenes hatásokkal rendelkeznek, valamint nagymértékben  hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a betegségek megelőzéséhez is.

Hathatósan csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet. Továbbá megelőzik a vérrögképződést és az érelmeszesedés kialakulását is. Így akik rendszeresen fogyasztanak flavonoidokat, azok között jelentősen kevesebb a szív-és érrendszeri betegségek előfordulása.

A flavonoidok nagymértékben hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, valamint csodálatos módon képesek semlegesíteni a káros szabadgyököket is.

Mindemellett pedig nagyszerű baktérium-, vírus-és gombaellenes hatással is rendelkeznek. Tökéletesen képesek ellátni a bőr és a szem védelmét is. Sőt, még az allergiáért és az asztmáért felelős enzimek működését is gátolni tudják. Az izoflavonoidok pedig képesek csökkenteni a hormonális ingadozással együtt járó igen kellemetlen tüneteket, ezért elviselhetőbbé teszik a menstruációs ciklust és a változókort is.

A flavonoidok fajtái

A flavonoidokon belül a legfőbb csoportot a flavanonok, flavonok, flavonolok, antocianidinek, flavan-3-olokat, katechinek képviselik. A növényi élelmiszerek flavonoid-tartalma néhány tized mg/kg-tól egészen a néhány g/kg-ig terjedhet. Zöldségfélékben általánosan elterjedtek a flavonolok, a leveles zöldségek, mint a zeller és a petrezselyem, valamint a retek flavonokat is tartalmaz és antocián vegyületek is előfordulnak bennük. Hüvelyesekben a legjelentősebb vegyületek az izoflavonoidok, de flavonok, flavonolok és antociánok is kimutathatóak.

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...