Különleges vérhold lesz, Január 21.-én!


Hirdetés


Január 21-én, jövő hét hétfőn ismét vörösben izzik majd a Hold. Ha érdekli, mindenképp kövesse a jelenséget, mert utána csak három év múlva, 2022-ben láthat hasonlót.

Január 21-re virradóra Európa és Afrika nagy részén, valamint Észak- és Dél-Amerikában is teljes holdfogyatkozás lesz megcsodálható. Érdemes lesz az égre tekinteni, ugyanis ez lesz az utolsó alkalom 2022-ig, hogy a jelenségnek szemtanúi lehetünk. Európában és Afrikában röviddel napfelkelte előtt alakul ki a teljes holdfogyatkozás, míg Észak- és Dél-Amerikából az éjszaka kezdetén vagy közepén lesz látható. A Hold helyi idő szerint 4 óra 34 perc és 7 óra 51 perc között lesz a Föld árnyékában. A teljes fogyatkozás nagyjából egy órán át fog tartani, eközben a Hold látható marad, de vörös színben, ezért hívják vörös Holdnak. A vörös szín ugyanannak a jelenségnek köszönhető, mely miatt a naplemente rózsaszín, vörös vagy narancsos színű.

A Föld légköre egy kicsit megtöri a napfényt, amely elhajol a Föld oldala mentén és eléri a Holdat” – magyarázta Walter Freeman, a Syracuse-i Egyetem tudósa.

Ez a kis mennyiségű vörös fény eléggé megvilágítja a Holdat ahhoz, hogy látható legyen. Ahelyett, hogy fényes és fehér lenne, a Hold nagyon halványan és vörösen lesz látható, tízezerszer halványabban, mint általában” – tette hozzá.

 

Bár teljes holdfogyatkozások általában évente 1–3 alkalommal történnek, ezután három éven át nem lesz látható ilyen jelenség. A következő teljes holdfogyatkozás 2022. május 16-án lesz. Teljes holdfogyatkozások csak akkor történnek, amikor a Föld pontosan a Nap és a Hold között halad el. A szakértők szerint nincs szükség speciális szemvédelemre a holdfogyatkozás követéséhez, mivel a Hold nem termel fényt, csak a Nap fényét veri vissza.

A Hold sohasem annyira fényes, hogy kárt okozzon a szemnek, mint a Nap” – mondta Freeman.

MTI

Hirdetés


Hirdetés betöltése...