Fertőzött fagyasztott zöldségek!: Az Iglo-termékeket is, elővigyázatosságból, visszahívják! Lépett az Aldi, a Tesco, Lidl, és a Spar is!


Hirdetés


Tegnapi cikkünkben írtunk a fagyasztott termékeknél történt fertőzésről, és hogy a Penny Market hogyan reagált.  Azóta lépett a többi üzletlánc is. Az Aldi eltávolította áruházai polcairól azt a 13 féle Gartengold márkájú fagyasztott zöldségterméket, amelyet a gyártó Greenyard Kft. visszahívott – közölte az élelmiszerlánc pénteken az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a vásárlók a termékeket lejárati időtől függetlenül bármelyik Aldi üzletbe visszavihetik, az áruház a vásárlást igazoló blokk nélkül is visszatéríti az árát. A Tesco is lépett pénteken.

A visszahívott termékeket a Greenyard Hungary Kft. a bajai üzemében gyártotta, a termékek csomagolásán a forgalmazó, a Hungarofreeze Kft. szerepel. A visszahívásról az áruház üzleteiben is tájékoztatják a vásárlókat – áll az Aldi közleményében. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön közölte, hogy fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Listeria monocytogenes, azaz a lisztériabaktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.

Három éve tartanak a megbetegedések

A hatóság tájékoztatása szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt uniós tagállamban – Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban – rögzítették.

Lépett a Tesco is

Azonnali hatállyal elrendelte a Tesco a Greenyard vállalat által gyártott, az érintett lejárati idővel rendelkező gyorsfagyasztott termékek polcról való levételét és vásárlóktól való visszahívását – közölte az áruházlánc pénteken. A tájékoztatás szerint a vásárlóknak, akik az érintett termékeket visszaviszik, a Tesco visszafizeti azok teljes vételárát. A termékvisszahívásról a Tesco áruházak vevőszolgálati pultjánál, illetve a Tesco honlapján találnak a vásárlók bővebb tájékoztatót (https://tesco.hu/termekvisszahivas/).

Úgy tudjuk, visszahívja a termékeket a Spar, és a Lidl is!

Itthon nem történt tragédia 

A Nébih tájékoztatásához csatolt angol nyelvű jelentés szerint június 8-ig 47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan. Magyarországon ilyen esetekről nincs információ. A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt – közölte a Nébih. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását. A cég a termék visszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonást Európa-szerte elindították. A Penny Market csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Greenyard Kft. által előállított Jégkert/Felco márkájú fagyasztott zöldségeket visszahívja üzleteiből, a vásárlóknak pedig a teljes vételárat visszatéríti.

A bajai üzemben a szigorított takarítást követően megindult a próbatermelés, az élelmiszer-biztonsági szakemberek fokozott mintavétellel ellenőrzik a munkát, a feldolgozóból egyelőre nem kerülhetnek a piacra termékek.  A hatóság – a Greenyard mellett – más hűtőipari üzemeket is kiemelten ellenőriz, a többi hazai hűtőipari üzemben nem találták meg a megbetegedést okozó baktériumtörzset.

Az Iglo márkát is visszahívják

A bajai feldolgozóban több márka termékei készülnek, az Iglo mellett több áruházlánc saját márkás fagyasztott árui kerülnek ki a multinacionális társaság magyarországi üzemből. Az Iglo-termékeket forgalmazó Maresi Foodbroker Kft. közölte: a visszahívás elővigyázatosságból történik, és csak akkor lép fel egészségügyi kockázat, ha a termékeket megfelelő hőkezelés nélkül fogyasztják – olvasható a Magyar Időkben.

A cég hangsúlyozza:

Az Iglo annak érdekében, hogy az Iglo termékek fogyasztói továbbra is a legnagyobb biztonsággal vásárolhassák és fogyaszthassák az Iglo termékeket, elővigyázatosságból kivonja a forgalomból az érintett termékeket. Csak akkor lép fel egészségügyi kockázat, ha a termékeket megfelelő hőkezelés nélkül fogyasztják. Felhívjuk a fogyasztók figyelmét, hogy minden fagyasztott zöldséget a terméken szereplő elkészítési útmutató szerint alaposan meg kell főzni vagy más módon hőkezelni. Ez vonatkozik a borsó, a bab, a spenót és más fagyasztott zöldség termékeinkre” – hangsúlyozták.

A kukorica és a zöldségkeverékek  mellett a sóska, a spenót és a brokkoli is felkerült az Iglo listájára. : krémes parajpüré, zsenge parajpüré, sóska mártás, brokkoli rózsa, tavaszi zöldborsó, zsenge vajbaj, morzsolt kukorica, fitness zöldségkeverék, nyári zöldségkeverék, francia saláta alap, mexikói zöldségkeverék, kunsági zöldségkeverék, wellnes zöldségkeverék, ázsiai wok zöldségkeverék,zöldségkeverék raguhoz és sütéshez való zöldségkeverék.

Amennyiben a fent felsorolt termékek  valamelyikét megvásároltad,az Iglo azt kéri,  ne fogyaszd el, hanem vidd vissza a vásárlás helyére,ahol a termék vételárát megtérítik.

forrás: hirado.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...