Felnyitották a július elején talált óriásszarkofágot! Nem azt találták benne, amire a tudósok számítottak!!


Hirdetés


Július elején fedezték fel egy ásatás során azt az óriásszarkofágot, amelyet nemrégiben felnyitottak a régészek. A térségben talált eddigi legnagyobb gránitkoporsó három csontvázat rejtett.

Még a hónap elején Szidi Gaber-nél, Alexandria közelében került elő egy ásatás során egy hatalmas fekete gránitkoporsó. A több mint két és fél méter hosszú, 1,85 méter magas és 1,65 méter széles szarkofág az eddigi legnagyobb, amelyet a térségben találtak. A lelet külsejét megvizsgálva a szakértők már korábban megállapították, hogy a fekete gránitszarkofág a Ptolemaida dinasztia idejéből származik. A felfedezéskor a régészek még nem tudták megmondani, hogy kinek a földi maradványai találhatók a koporsóban, de a szarkofág méreteiből adódóan magas rangú személynek tulajdonították.

A szarkofágban sem feliratokat, sem tárgyakat nem találtak, a nyughelyben viszont felfedeztek egy alabástromból készült szoborfejet. A feltételezések szerint a sír olyan katonák maradványait őrizte, akik a Ptolemaida-dinasztia valamely háborújában estek el. Az uralkodóház Nagy Sándor, időszámítás előtt 323-ban bekövetkezett halála után került Egyiptom trónjára, és egészen VII. Kleopátra, időszámítás előtti 30-ban történt öngyilkosságáig uralkodott.

Mivel az ókori Egyiptomban nem volt ritka a koporsók „újrahasznosítása”, elképzelhető, hogy a hatalmas szarkofágban sem egykorú csontvázak hevertek. A szakértők azt sem tartják kizártnak, hogy a sírba helyezett tárgyakat – amelyek megkönnyítették volna a maradványok eredetének meghatározását is – az egyik temetés során távolították el. Míg más elgondolás szerint a koporsó repedésein beszivárgó szennyvíz emésztette fel őket.

forrás: hirado.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...