Felismered? Lehet már nem sokáig él közöttünk :( A kihalás szélén egy teknős faj!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Egy új kutatás szerint tíznél is kevesebb példánya él vadon a déli Batagur-teknősnek, ami a kihalás szélére sodorta az amúgy is a legveszélyeztetettebbek közé tartozó fajt.

A kihalás szélére került a kambodzsai királyi teknős: a déli Batagur-teknősnek (Batagur affinis) csak alig tíz példánya él vadon, mert a partokon egyre gyakoribb homokkotrás és az elárasztott erdőterületek irtása miatt folyamatosan csökken élettere.

A New York-i központú Wildlife Conservation Society (WCS) közlése szerint hosszú évekig sikerült megőrizni a populációt a Sre Ambel folyórendszernél a szervezet és az illetékes kormányhatóság közreműködésével. De egyre nagyobb mértékben háborgatják a folyórendszert Kohkong tartományban, az egyetlen kambodzsai régióban, ahol a teknősfaj ma is él. Emiatt egyre nagyobb veszély fenyegeti.

A déli Batagur-teknős egyike a világ huszonöt legveszélyeztetettebb szárazföldi és vízi teknősfajának. Kambodzsai királyi teknősként is emlegetik, mivel a történelmi időkben csak a királyi család tagjai engedhették meg maguknak tojásai fogyasztását. 2005-ben az ország nemzeti állatává nyilvánították.

Martin Gilbert, a Wildlife Conservation Society állatorvosa az igen ritka, kambodzsai királyi teknőssel Phnom Penhben, 2005 júliusában. Az egyedet a lábába implantált mikrochip révén sikerült kimenteni egy kínai levesesfazékból. (Fotó: Reuters/ Sokunthea)Martin Gilbert, a Wildlife Conservation Society állatorvosa az igen ritka, kambodzsai királyi teknőssel Phnom Penhben, 2005 júliusában. Az egyedet a lábába implantált mikrochip révén sikerült kimenteni egy kínai levesesfazékból. (Fotó: Reuters/ Sokunthea)

A WCS kutatócsoportja idén visszaesést tapasztalt a hüllők fészekrakásában: a tavalyi négyhez képest csupán egy fészket találtak. “Úgy véljük, ennek oka, hogy egyre nő a homokkotrásnak, a fészekrakó területeken az elárasztott erdők irtásának és a fa elszállításának aránya tojásrakás idején, ami zavarja a nőstényeket” – fejtette ki In Hul, a projekt koordinátora.

A királyi teknősfajról úgy vélték, hogy már kihalt Kambodzsában, amikor 2000-ben újra felfedeztek egy kisebb populációt. A kormány és a WCS 2001-ben indított közös projektet a fészkek felkutatására és védelmére.

39 fészket és 564 tojást mentettek meg, ezekből végül 382 állat kelt ki. Bár a teknősöket fogságban nevelték fel és később engedték szabadon, élőhelyük elvesztése jelentősen csökkenti túlélési esélyüket.

forrás: hirado.hu

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...