Felejtsük el a felfázást!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi)

medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi)

A hideg, nyirkos, szeles időjárás bizony kedvez a meghűlésnek és a felfázásnak. Télvíz idején gyakran szó szerint kapjuk az égi áldást, amit nem biztos, hogy száraz bőrrel megúszhatunk. A lábbelink könnyen átázik, így a lábfejünk akár órákig is a hideg vízzel átitatódott, nyirkos közegben ázik-fázik. Akik hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre, azoknál hamar és könnyedén megjelennek a felfázás tünetei, többek között az égő, fájdalmas vizeletürítés. A természetben a felfázás orvoslására is találhatunk megoldást.

Inni, inni, inni!

Felfázás esetén a leginkább veszélynek kitett szervek a vesék, a húgyhólyag, a húgyutak. Nemcsak ilyen esetben, hanem egészséges állapotunkban is fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, hiszen az egyik legfontosabb méregtelenítő szervünk, a vesénk így tudja végezni a feladatát. Egy átlagos testalkatú és egészségnek örvendő felnőtt esetében az ideális napi folyadék-bevitel mennyisége hozzávetőleg 2 liter folyadékot jelent. Húgyúti fertőzés esetén pedig ajánlott a még több folyadék fogyasztása, hogy az érintett szervek minél előbb átmosódjanak, és ki tudják üríteni a fertőzést okozó baktériumokat.

Fertőtlenítés, görcsoldás, vizelethajtás

Felfázás esetén az elsődleges feladat a húgyutak fertőtlenítése és a görcsoldás. Kiváló fertőtlenítő gyógynövény a medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi), melynek a levelei tartalmazzák a hatóanyagokat – arbutin (antibiotikus hatású), cserzőanyagok, flavonoidok, iridoidok. Az antibakteriális hatását annak köszönheti, hogy az említett arbutin nevű hatóanyagból egy bizonyos anyag felszabadul az emberi szervezetben, majd lúgos kémhatás mellet a vesében fejti ki a hatását. Mivel a medveszőlőlevél csak lúgos közeg esetén tud segíteni, ezért ajánlott a megfelelő lúgos táplálkozás vagy a kevés szódabikarbóna egyidejű fogyasztása. A teát forrázással kell készíteni, azaz öntsük le forró vízzel a leveleket, lefedve hagyjuk állni 8-10 percig, szűrjük le, és máris fogyasztható. Általában 2-3 dl forró vízhez egy csapott evőkanálnyi teafüvet adhatunk. A teakészítés során semmiféle fém eszközt ne használjunk!

Fontos! A medveszőlőlevélből készült teát legfeljebb két hétig szabad fogyasztani.

A vesék mielőbbi átöblítésére használatos vizelethajtó herbák közé tartozik a nyírfa (Betula pendula), a zsurló (Equisetum arvense), az aranyvessző (Solidago virgaurea).

Görcsoldásra ajánlható gyógynövény a pillangósvirágúak csoportjába tartozó tövises iglice (Ononis spinosa).

Célszerű az említett növényekből teakeveréket összeállítani, és felfázás idején azt iszogatni a nap folyamán, ezáltal is támogatva a szervek tisztulását, illetve a folyadékfogyasztást.

Fontos! Két hétig tartó kúrát ajánlott tartani! Ha ez idő alatt a panaszok nem enyhülnek, nem múlnak, akkor orvoshoz kell fordulni.

Tőzegáfonya

Fitoterapeutaként és a gyógynövények őszinte csodálójaként, úgy érzem, nem tehetem meg, hogy ne írjak néhány sort a tőzegáfonyáról (Vaccinium oxycoccus). A vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag tőzegáfonya Észak-Amerikából származó, az azáleák családjába tartozó bogyós növény. A benne található hatóanyagoknak köszönhetően sokféle betegség megelőzhető, illetve kezelhető a segítségével:

– húgyúti fertőzések

– vesehomok

– vizeletpangás, pl. a prosztata megnagyobbodásakor

– érelmeszesedés, érbetegségekre való hajlam

– magas vérnyomás

– egyes szembetegségek, pl. szürkületi vakság, szürke hályog.

A természetes gyógymódok tudnak segíteni akkor is, ha már kialakult egy kellemetlen állapot, ám sokkal jobban tesszük, ha a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Figyeljünk oda, hogy a lábunk és derekunk mindig kellően száraz és meleg közegben legyen, továbbá igyunk megfelelő mennyiségű tiszta folyadékot!

Forrás:naturahirek.hu

 

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...