Feldmár András: „Nem önzőség kilépni a [email protected]@ól!”


Hirdetés


Miért lenne önzőség kezünkbe venni életünket, nemet mondani az elnyomásra és hátrahagyni mindazt, ami árt nekünk? Írásunk olyan kérdéseket feszeget, amik tetszik vagy sem, számos ember életét érintik.

Miért maradnánk olyan környezetben, vagy élethelyzetben amiben nem érezzük jól magunkat, ahol bántanak? Miért nem állunk tovább, keressük inkább azok társaságát, akik szeretettel és elfogadással fordulnak felénk? Miért nem védjük egészségünket, miért hagyjuk, hogy betegségek falják fel testünket? Miért olyan nehéz egyszerűen csak szeretni az életünket? Ezekre a kérdésekre válaszolt Feldmár András.

“Ha ma úgy alakulna, hogy kopogtatna az ajtódon a halál, mit mondanál neki?”

Talán belekarolsz örömödben és azonnal vele tartasz, csak vigyen már magával? Netán alkudozni kezdesz, hogy csak még egy kis ideig maradhass? Megpróbálod meggyőzni őt, mert még nem akarsz menni? Ezek igen fontos kérdések, amikre minél előbb fel kell tennünk és őszintén meg is kell válaszolnunk magunknak.

Az élet igenlése

Az élet gyakran hoz minket elviselhetetlen helyzetbe. Vannak dolgok, amik annyira fájnak, hogy az ember még azon is elgondolkodik, hogy inkább feladja. A kutatók és orvosok, nem tagadják, hogy a test és lélek egyetlen rendszert alkot. A betegségek származhatnak lelki eredetű problémákból, és azok akikben erős az élni akarás, gyorsabban gyógyulnak fel bajaikból. Ha valakit olyan trauma ér, amivel egyedül nem tud megbirkózni, rövid időn belül megbetegszik. Ha úgy érzi, hogy nem akar többé ebben a világban élni, közel egy év alatt akár halálos stádiumig ronthatja saját állapotát.

A halállal azonban nem lehet viccelni. Ha valaki már megbetegítette testét, nem fordulhat vissza egykönnyen. Ahogy az épület tetejéről önmagát a mélybe vető öngyilkos sem fordulhat vissza a zuhanás felénél. Pedig nem ritka az ilyen eset. Előfordul, hogy az ember életébe egyszer csak betoppan valami, amit már régóta várt. Feldmár András egyik páciense is hasonló helyzetbe került. Szervezetét már belülről rágta a halálos kór, már nem volt menekvés, kiegyezett a halállal. Ekkor toppant be életébe a rég várt szerelem. Sajnos azonban a folyamatot már nem tudta megállítani, néhány hónap alatt végzett vele a halálos kór.

Lépj ki a szarból!

Nem engedhetjük el a gyeplőt. Még a legrosszabb, legelkeserítőbb pillanatban is emlékeztetni kell magunkat arra, hogy van miért továbbmenni. Hogy élni akarunk. Az akarat persze önmagában kevés. Meg kell küzdenünk a letargiával, vissza kell szereznünk az életkedvet. Persze mondani könnyű, megtenni nehéz. Főleg egy olyan világban, ahol lépten-nyomon szegénység, szenvedés, egyenlőtlenség, gyűlölet és harag vesz körül bennünket. Ezért fontos, hogy kitörjünk az ártó, bántó környezetből. Nem szabad benne maradni egy olyan helyzetben, kapcsolatban, ami beteggé tesz. Akkor sem, ha az illető a párunk, családtagunk, férjünk. Elsősorban magunkért tartozunk felelősséggel, csak azután segíthetünk másokon, ha saját életünk, a mi irányításunk alatt áll.

Fel kell tenni és meg kell válaszolni a legfontosabb kérdéseket: Aki bánt, nyomaszt, visszahúz, zsarol, az miért változna meg? Miért várok arra, hogy megváltozzon? Miért remélem, hogy minden jobb lesz, és nem bánt többé? 

Ennek az esélye vajmi kevés. Nincs mire várni, az idő elrohan mellettünk, nem szabad olyan kapcsolatokra, olyan emberekre pazarolni, akik nem szeretnek minket. Nem élhetünk olyan környezetben, ahol azt hazudják, hogy nincs választásunk, nem vagyunk szabadok… Ahol az egyenlőséget még hírből sem ismerik, ott egyértelműen zsarnokság uralkodik. Meg kell érteni, hogy akit bántanak, azt nem azért bántják mert rossz, vagy mert megérdemli. Azért bántják, mert nem a megfelelő ember mellet és nem a megfelelő kapcsolatban él. Aki megengedi, hogy bántsák azzal olyan trauma történt, amit nem tudott feldolgozni. Ezért lehitte, hogy nincs joga szabadon élni.

Szerezd vissza az életed!

Persze ahány ember annyi probléma. Mindenkinek más akadályokon kell keresztülverekedni magát, így nincs általános recept. Sokan ütköznek olyan akadályokba, amit át akarnak lépni, csakhogy nem tudják hogyan tegyék. Sőt vannak akik azt sem tudják, mi az akarat. Vannak, akiket gyerekkorukban annyira nyomtak hátulról, hogy nem tanultak meg maguktól előrelépni. Felnőtt korukra sem találnak igazi motivációt. Anyu és apu segítsége nélkül nem látják a helyes irányt.

De ilyen probléma még a súlyos megfelelési kényszer, az elérhetetlen ideák, a bűntudat, amelyek  elnyomhatatlan zsarnokként báboznak életünkkel, irányítják minden döntésünket. Fontos, hogy felismerjük ezeket a programokat, majd megtanuljunktúllépni rajtuk. Felismerjük őket működés közben és a tettenérés pillanatában, valami módon kitépjük magunkat irányításuk alól.

 “Senki más nem fontos, csakis én, minden ember kívül van, én vagyok az egyetlen, akiért felelős vagyok, mert csakis és kizárólag én tudhatom, hogy mit érzek, mi jó nekem.” 

Ez nem önzőség. Nem önzőség kilépni a szarból, hátrahagyni azokat az élethelyzeteket, amik ártanak és megnyomorítanak. Az idő szorít, nem szabad röpke életünk egyetlen napját sem olyasmire, vagy olyasvalakire pocsékolni, aki nem segít, nem épít. Csak egy életünk van. Ebben a formában, ebben a testben, ez a lélek, ezzel a tudattal egyetlen egyszer él csupán. Tartozunk magunknak annyival, hogy nem pocsékoljuk el azt, ami megadatott.

forrásforrás2

Hirdetés


Hirdetés betöltése...