“Fáj a derekam” – Tévhitek a hátfájásról!


Hirdetés


A hát- és derékfájással kapcsolatban sok téves elképzelés kering. Most ezek közül cáfolunk meg néhányat, és mondjuk el vele kapcsolatban az igazságot. Legyen Ön is tudatos háta egészségét illetően, így könnyebb lesz elkerülni a panaszokat, illetve azok esetleges súlyosbodását.

„Fáj a derekam” – az emberek többsége élete során legalább egyszer elmondja ezt a mondatot. Ám egy kisebb húzódó vagy szúró fájdalom esetén nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, hiszen ezek többnyire normálisnak mondható panaszok és hamar el is múlnak.

1. Ha fáj a hátam, akkor gerincsérvem van

GerinctornaAz esetek 95%-ban a fájdalmat a gyenge hátizomzat, a megrövidült, rugalmatlan szalagok vagy a csigolyák közötti ízületek problémái okozzák. A fájdalom megelőzhető a helyes mozgással és a hát mélyizomzatának stabilizálásával. Végezzen rendszeresen gerinctornát, amely kiválóan átmozgatja és erősíti a gerincközeli izmokat.

2. Az ergonomikusan kialakított bútorok jót tesznek a hátnak

Azok a székek, amelyek idomulnak hátunkhoz, passzívvá teszik annak izomzatát. A hátnak azonban mozgásra van szüksége, tehát igyekezzen minél többet mozgatni hátát. Ugyanis nem az ülés a káros a hátára, hanem a kevés mozgás. Napi fél óra séta számos egyéb pozitív hatása mellett jót tesz a hát izomzatának is.

3. A hátfájás elsősorban az idős emberek problémája

Mozgásszegény életmódAhogy ezt már többször elmondtuk, ez tévedés. Németországban például a hátáfájások 60%-a a 14 és 29 éves kor közötti embereket érinti. Ennek legfőbb oka a mozgásszegény életmód.

4. Fájdalom esetén kímélni kell a hátat

A mozdulatlanság, a folyamatos ‘pihenő üzemmód’ nem megfelelő megoldás a hátfájás csökkentésére, mivel mozgás nélkül még jobban elgyengülnek a hát izmai és nő az ízületi károsodás veszélye. A hátfájdalmak 80%-a nem azért alakul ki, mert túl terhelik, hanem mert nem terhelik.

 

forrás

Hirdetés


Hirdetés betöltése...