Ezt tegye, ha hasmenése van! Bevált házi praktikák hasmenés esetére! (+ recept )


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

hasmenés (lat. diarrhoea) nagyobb mennyiségű híg, gyakori székletürítést jelent. Önmagában nem betegség, de számos betegség tünete lehet.

Gyakran társul hozzá hascsikarás (görcsös alhasi fájdalom) vagy a végbél feszülő fájdalma (tenezmus). A széklet többnyire vizes-nyákos, de előfordul gennyes, illetve véres széklet is. Az akár napi 15-20 székletürítés kiszáradáshoz vezethet, ezért igen fontos az elveszített folyadék és elektrolit pótlása. A gyerekek fokozottan érzékenyek a kiszáradásra.

Különböző hasi betegségek tünete lehet. Leggyakoribb okai:

 • emésztési zavar (csecsemőknél)
 • fertőző betegségek (bélhurut)
 • egyes ételekkel szembeni túlérzékenység (allergia)
 • idegesség, stressz
 • hipertireózis
 • gyógyszerek
 • mosatlan gyümölcs
 • hirtelen túl sok gyümölcs, vagy zöldség fogyasztása
 • szorbit
 • a magnézium, vagy a C-vitamin túladagolása

A hasmenés kezelésében az alapbetegség megszüntetésére kell törekedni. A legtöbb hasmenés 1-2 napos koplalásra, keserű tea itatására megszűnik. 4-5 napig ajánlott a tej, a tejtermékek, a nehéz, fűszeres, zsíros ételek kerülése, az alma, banán, főtt krumpli, főtt rizs, főtt és párolt hús, gyenge húsleves, keksz, pirítós fogyasztása. A kiszáradás megelőzése érdekében teát, szűrt gyümölcslevet, szénsavmentes ásványvizet, vagy elektrolit oldatot kell inni. Ha a hasmenést a víz váltotta ki, akkor csak főtt ételek fogyaszthatók, és csak teát lehet inni. A bélflóra probiotikus készítményekkel állítható helyre. Az aktív szén megköti a méreganyagokat, így segíti a gyógyulást.

A hasmenés lehet heveny, idült vagy visszatérő. Kísérheti láz, hányinger, hányás, hascsikarás, fokozott bélgáztermelés, bágyadtság, elesettség. Az idült hasmenés veszélyesebb bántalmakat is okozhat, így esetében mindenképpen orvoshoz kell menni. Akkor is orvoshoz kell fordulni, ha a kiszáradás tünetei észlelhetők, a széklet véres, vagy fekete (a megemésztett vértől), láz esetén, vagy ha többször is kiújul. Kiszáradás esetén a folyadékot infúzióval pótolják.

Bevált házi praktikák hasmenés esetére!

 • gyógyteák pl. málnalevél tea
 • ízesítetlen fekete tea
 • pirítós
 • magas káliumtartalmú élelmiszerek, amik az elektrolitpótlást segítik; pl. banán, főtt burgonya
 • sópótlók, amik folyadékfogyasztásra sarkallnak; pl. sós ropi rágcsálása

Ezt tegye, ha hasmenése van!

– Maradjon ágyban!

Akkor is, ha nehezére esik, jobb ágyban maradni. A szervezet minden támogatást igényel, amit csak megkaphat. Ehhez tartozik a nyugalom is.

– Fogyasszon bőséges mennyiségű folyadékot!

Hasmenés során sok vizet és jelentős mennyiségű ásványi sót veszít a szervezet. Ezt pótolni kell. Erre a célra leginkább megfelelő a víz, a különféle gyógyteák, a hígított gyümölcslevek vagy a szájon át alkalmazott sós-cukros ún. rehidráló oldatok.

Ha valaki a hasmenése kezelésére racekadotril hatóanyagú gyógyszert (Hidrasec) alkalmaz, a gyógyszernek köszönhetően kevesebb mennyiségű vizet és sót veszít, így könnyebben pótolható a szervezete számára a hiányzó mennyiség.

– Könnyen emészthető ételeket egyen!

A gyomor- és bélrendszert nem szabad zsíros, édes, nehezen emészthető ételekkel terhelni. Ugyanakkor a szervezet energiát és tápanyagokat igényel a regenerálódáshoz. Kerüljön ilyen esetben a tányérra húsleves, sovány, főtt húsok, banán, főtt burgonya, pirítós!

– Alaposan mosson kezet WC-használat után!

A baktériumok vagy vírusok okozta hasmenés terjedésének egyik leggyakoribb módja a „kézzel történő továbbadás”. Az alapos dörzsöléssel kísért, meleg vizes, szappanos kézmosás gátat szabhat a fertőzés továbbterjedésének.

– Fertőtlenítsen!

A WC-t, az ajtókilincseket és a gyakran használt tárgyak felületét javasolt fertőtleníteni. Amennyiben baktériumok vagy vírusok okozzák a hasmenést, a higiénia szerepe alapvető a betegség terjedésének megállításában.

– Használjon külön WC-t, ha teheti!

Ha megoldható, célszerű külön/saját WC-t használnia annak, akinek hasmenése van. Így könnyebben elkerülhető az, hogy baktérium vagy vírus okozta hasmenés esetén a családtagok megfertőződjenek,- ugyanis a kórokozók a széklettel is terjednek.

– Alkalmazza a gyors és hatásos segítséget jelentő Hidrasec-et!

Az öngyógyszerelésben újnak számító Hidrasec gyors, megbízható segítséget és jól tolerálható kezelési lehetőséget kínál azoknak, akiket hasmenés kínoz.

– Forduljon orvoshoz, ha három nap után sem tapasztal javulást az állapotában!

Különösen érvényes ez a tanács abban az esetben, ha a hasmenés lázzal, véres vagy nyákos széklettel társul, vagy egyéb, nyugtalanító panaszra lesz figyelmes!

Rehidráló oldat – házilag – recept

Ha rehidráló oldat készítéséhez nem tud gyógyszertári készítményt beszerezni, szükség esetén házilag is készíthető rehidráló oldat.

A receptje a következő:

 • 1 teáskanál konyhasó és
 • 8 teáskanál kristálycukor
 • 1 liter vízben oldva
 • 1 csésze narancslé vagy két banán hozzáadásával

Ezt NE tegye, ha hasmenése van!

– Ne dolgozzon, maradjon otthon!

Határidős munkái vannak? A főnöke ráncolja a homlokát? Mindezek ellenére, ha teheti, maradjon otthon, és pihenjen! Egyrészt, a szervezetének pihenésre, energiára van szüksége, másrészt, jobb, ha nem fertőzi meg a kollegáit!

– Ne terhelje magát fizikailag!

Hasmenés esetén a pihenés a varázsszó; ettől pedig távol áll a nehéz, megerőltető fizikai munka vagy sporttevékenység. Pihenjen! – az segíti a felépülést.

– Ne fogyasszon sok cukrot és zsírt!

Addig, amíg helyre nem áll az emésztése, nem tanácsos terhelnie a gyomor- és bélrendszerét. Kerülje a zsíros, túlságosan cukros ételeket!

– Ne dohányozzon, és ne fogyasszon alkoholt!

Hasmenés esetén jobb, ha elfelejti a szervezetet terhelő alkohol és nikotin fogyasztását!

forrás: hasmenes.hu, wikipedia.org

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...