Ezt kell tenned infarktus esetén!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

A szívinfarktus egyike a leggyakoribb sürgősségi állapotoknak és a halálokok listáján az elsők között találhatjuk.

 

Az infarktus felé vezető út

A szív egészségének megőrzéséről mára sok olyan információ van, amely elengedhetetlen egy preventív életvitel kialakításához. Rizikófaktorok sokasága ismert és az utóbbi időben a magas koleszterin, a dohányzás, a magas vérnyomás, mellé felzárkóztak a holisztikus nézőpont más tényezői is. Itt megemlítendők azok a pszichoszociális és spirituális tényezők is, mint a mozgáshiány, konfliktusos emberi kapcsolatok, harag, gyűlölet, szeretethiány stb.

A rizikótényezők sokasága idővel olyan kórfolyamatot indít be, amely végeredménye szívinfarktus lehet.

Mi történik az infarktus során?

A szív a koszorúerek által jut vérhez, illetve oxigénhez. A koszorúerek szűkülete, vagy vérrög általi elzáródása következtében a szívizomsejtek vérellátása romlik és az érintett terület elhal. Az infarktus mértéke az érintett koszorúér nagyságától függ. Minél nagyobb a koszorúér által ellátott terület, annál nagyobb kiterjedésű szívizom károsodik és annál veszélyesebb az infarktus.

 

szivinfarktus

Vészjelző tünetek

Hirtelen jelentkező tompa, vagy szúró jellegű mellkasi fájdalom, illetve szorító érzés a szegycsont mögötti területen, bal vállba és kézbe sugárzó fájdalom, izgatottság, nyugtalanság, halálfélelem, verejtékes hűvös bőr, szapora pulzus esetleg nehezített légzés. Esetenként hányinger, hányás is társulhat.

 

Értékes pillanatok

A szívinfarktus gyanúja, mint említettük sürgősségi állapot és azonnali orvosi ellátást igényel. Hívjunk azonnal mentőt. De mit tehetünk, míg érkezik a mentő?

 

A beteg ruháját lazítsuk meg, ezáltal segítve a légzését. A beteget fektessük le úgy, hogy felső testét hagyjuk enyhén megemelt állapotban és támaszuk alá. Figyelem a sokak által ismert módszer miszerint a beteget a hátára kell fektetni és alsó végtagjait megemelni az infarktus esetén ellenjavallt. Ha ezt tesszük plusz terhelést kap a tüdő és a szív.

Az infarktust szenvedő betegek már gyakran kezelés alatt állnak koszorúér elégtelenséggel és van gyógyszeres kezelésük. Ha egy beteg mellkasi panaszokkal küzd, és eszméleténél van, kérdezzünk rá hogy van-e nála koszorúér tágító gyógyszer, ami életmentő lehet.

A nyugtalan, fájdalomtól szenvedő, gyakran halálfélelemmel küszködő beteget próbáljuk megnyugtatni és biztosítani arról, hogy a lehető leghamarabb orvosi ellátásban fog részesülni.

Keringés és légzésleállás esetén a szívmasszázs és mesterséges lélegeztetés életmentő lehet.

 

A szívinfarktus esetén minden pillanat számít, mert a túlélés arányát a szövődmények kialakulása nagymértékben befolyásolja. A megjelenő szívritmuszavar, tüdő ödéma, vagy kardiogén sokk ellátása a sürgősségi egység feladata, amely defibrilláció vagy gyógyszeres beavatkozások által segítheti a beteg életének a megmentését.

 

Forrás:http://filantropikum.com/ezt-kell-tenned-infarktus-eseten/

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...