Az orr-vagy arcmelléküreg gyulladás az egyik legkínzóbb betegség. Ráadásul azon túl, hogy kínzó fájdalommal jár, igencsak nehéz tőle megszabadulni. Íme, néhány étel, amely segítségével könnyebben legyőzhetjük a betegséget.
melléküreg gyulladás
Fűszeres ételek:
a fűszeres ételek, mint például a bors, csípős paprika, torma stb., felszabadítják a lekövesedett nyálkát. Ha valaki gyomorégéssel, vagy reflux-szal küzd, kerülje a fűszeres ételeket. Amikor a gyomorsav égést okoz, irritálja az orrjáratokat is, és begyulladhatnak, majd blokk keletkezhet.
Csirke húsleves:
cisztein nevű aminosav tartalma miatt jó hatással van a nyálkahártyák egészségére.Beindítja az orrfolyást, és megtisztítja a melléküregeket.
Forró tea:
benedvesíti a nyálkahártyát, és elősegíti a váladék távozását.
Az A-, C-és E-vitaminban gazdag ételek segíti a nyálkahártya egészségét. Fogyasszunk sok leveles zöldséget, narancs-és sárga színű gyümölcsöket, zöldségeket. Jó hatással van a gyulladásra a citrom, a diófélék, az olajos magvak, a növényi olajok, a vörös hús, és a tenger gyümölcsei.
Fokhagyma:
hatására allicin nevű enzim szabadul fel, mely megöli a vírusokat és baktériumokat.
Ananász: bromelain tartalma miatt évszázadok óta használják gyulladások kezelésére. Különösen arcüreg műtét után ajánlott fogyasztani.
Kókuszvíz:
magas kálium tartalma miatt hatékonyan megtisztítja a beteg szervezetet.
Amit semmiképp ne fogyasszunk:
- koffein
- fermentált élelmiszerek (sajt, sör, savanyú káposzta, bor)
- sült ételek
- keményítő tartalmú élelmiszerek
- tojás
- omega6 tartalmú élelmiszerek
- finomított növényi olajok
- tehéntej
- magas cukortartalmú élelmiszerek
Szerző: tudasfaja.com