Ezért van rossz kedved! A helytelen a testtartás, negatív hangulatot válthat ki!


Hirdetés


Hihetetlenül hangzik, hogy egy ilyen mindennapos szokás, mint az ülés a széken, befolyásolhatja, hogy hogyan érezzük magunk?

Amikor görbén ülsz egy széken nem csak a gerinced szenved. Az újabb kutatások azt mutatják, hogy ennek hatása sokkal nagyobb: a helytelen testtartás negatív hangulatot válthat ki.

Egy helytelen testtartás, ülés közben rossz hangulatúvá, akár idegesekké teheti az embereket. Egy jó testtartás magában foglalja a test megfelelő beállítását, “tiszteletben tartva” a gerinc természetes görbületeit, függetlenül attól, hogy ülve, állva, fekve teszed, és elengedhetetlen a hát- és nyakfájás megelőzésére. Egy helytelen testtartás, összegörnyedt, görbe, éppen ellenkezőleg hat a szervezetre, mondja a Nagy – Britannia- i gyógytornászok szakembere.

Ezek közül a következők:
– az oxigén és tápanyagok csökkenése a hastáji zónában
– az emésztés lassulása, ami álmosságot, levertség érzését váltja ki
– megakadályozza a légzést, mely elégtelenné válik, csökkentve a beszívott levegőt a tüdőben, és ennek eredményeként a szervezet stresszesnek érzi magát, mely negatívan befolyásolja az alvást és az energiaszintet.

Egy tanulmány szerint, melyet 74 személy részvételével végeztek Új-Zélandon, azt mutatta, hogy az irodában elfoglalt helyzet (ülés) hatással van a hangulatra és a viselkedésre egyaránt.
– azok a személyek, akik egyenes háttal ültek a széken, magasabb volt az önbecsülésük, éberebbnek érezték magukat, jobb volt a hangulatuk és kevésbé voltak idegesek, mint azok, akik görbe pozícióban, görnyedten ültek
– azok a személyek, akik görbe testtartással ültek, kevesebbet beszéltek, több olyan szót használtak, melynek negatív töltése volt, többet beszéltek első személyben- mely azt mutatja, hogy magukért aggódtak- és több szót használtak mely a szomorúságot idézi, és kevésbé próbáltak pozitív érzéseket közvetíteni, ellentétben azokkal, akik egyenes háttal ültek.

Az egyenes háttal való ülés, a fentiek alapján, egy jó és egyszerű stratégia lehet a pozitív hangulat megszerzésére, és jobban ellenállni a stressznek– mondják a kutatók, akik az eredményeket a Health Psychology nevű folyóiratban közölték.

Más tanulmányok azt is mutatták, hogy a diákok testtartása befolyásolja a tanulmányi eredményeket: azoknak a tanulók, akik egyenes háttal ültek a padban, általában jobb jegyeik voltak, mint azoknak, akik görbén ültek.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...