Ezért kell mindig lehúzni a cipőt, ha hazaértünk a lakásba!


Hirdetés


Sokszor mondják, ha vendégségbe megyünk és cipőnket akarjuk levetni, hogy “ó, nem kell lehúzni, nem koszos”. Pedig igenis a cipőt le kell húzni, hiszen számos baktériumot tartalmaz, még akkor is, ha mi nem látjuk.

cipo-lakasban

A láthatatlan koszok, fertőzések mind ott vannak a cipőnk talpán. Ha behordjuk őket a lakásban, és ott is cipőstől járkálunk, továbbterjednek. Az ajtón belépve, minél rövidebb idő alatt szabaduljunk meg a cipőnktől.

1. Baktériumok

Létezik persze a baktériumok is közül olyan, ami hasznos, de a legtöbbjük igencsak káros. Az arizonai egyetem kutatócsoportja górcső alá vett egy átlagos cipőtalpat, és 421 ezer baktériumot találtak rajta. Többek közt ott tenyészett az E.coli baktérium is, ami hasmenést, bélfertőzéseket, de akár agyhártya gyulladást is okozhat. Ezenkívül megtalálható volt a cipőtalpon egy húgyuti fertőzést és egy légúti gyulladást okozó baktérium fajta is.

“Az utcáról, nyilvános illemhelyekről, kültéri felületekről számos baktériumot összeszedhetünk. Leginkább a kutya és madár ürülékekben lelhetőek fel a kórokozók. Amint a lakásba érünk rögtön szabaduljunk meg a cipőnktől” – tanácsolja a szakember, Kelly Reynolds.

2. Méreganyagok

A füves területek kezelésére használatos vegyi anyagokat könnyedén bevihetjük a lakásba, elegendő csak arra gondolni, ha sétálunk egyet a parkban. Egy tanulmány által azt is kimutatták, hogy bizonyos emberek körében, akik kátránnyal borított felületen jártak rendszeresen, majd behordták a lakásba a méreganyagokat, sokkal gyakoribb volt a rákos megbetegedések száma.

3. Kosz

A szennyeződés, piszok önmagában nem ártalmas, vélik a szakembere, de figyelnünk kell arra, hogy a lehető legkevesebb kerüljön belőle a lakóterünkbe. Fokozottan figyelni kell erre, ha kisgyerek is van a családban, hiszen ők folyton a földön mászkálnak, befalják a kezüket, és mindenféle földre kerülő tárgyat.

forras:twice.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...