Ezért görcsöl a lábad!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Sokunknak okoz kellemetlen perceket a lábikra heves fájdalommal jelentkező izomgörcse. Ez a “derült égből villámcsapásként” érkezik, de szerencsére ritkán jelez komolyabb betegséget. A görcsös fájdalomnak az izomzat erőteljes összehúzódása az oka. De miért húzódik össze az izom, amikor mi nem is akarjuk? Ahhoz, hogy ezt megértsük, néhány szót kell szólnunk az izomrostok működéséről. 

Az idegrendszer szállítja azt az idegingerületet, amely hatására a célba vett, összehúzódásra késztetett izomrostban – bonyolult biokémiai folyamatokon keresztül – létrejön annak megrövidülése. Az ingerületátvitelhez nátrium-, az izomműködéshez kalcium- és magnézium-ionokra van szükség. Nem hiányozhat természetesen az oxigén és a különböző tápanyag (energiaforrás) sem, amihez fontos a jó vérkeringés is. Ha ezek mennyisége megváltozik, vagy a normális arány felborul, kialakul az izomgörcs (is). A fenti “hozzávalók” bármelyikének hiánya megzavarhatja a normális izomműködést.

Nátrium általában van elegendő a szervezetben (néha még túl sok is: magas vérnyomást okozhat!), a kalcium és a magnézium azonban gyakran alacsony, és a vérkeringés, ezzel az oxigénellátás is hagyhat kívánnivalókat maga után.

A lábikragörcsök közül a legártalmatlanabb a sportolás közben, amúgy egészségeseknél jelentkező fájdalom. Vigyázat, mély vízben ez is veszélyes lehet! Ilyenkor a fokozottan igénybe vett izomba nem jut elegendő vér, és ott helyileg oxigénhiány lép fel, ami fokozza az izomzat és az idegrendszer ingerlékenységét. Azaz létrejön a görcs, az izom összerándul, és nem ernyed el. Olykor az összehúzódott izomszakaszon fájdalmas csomó is tapintható, s az érzés kellemetlen, néha elviselhetetlenül fájdalmas. Gyors segítség az izom nyújtása. Ez a vádli görcsénél a talp felfelé feszítését és a térd nyújtását jelenti. A megnyújtott izom kevésbé fáj, és jobb lesz a vérkeringése, így gyors javulást lehet elérni. Ilyenkor, ha egy időre felfüggesztjük a sportot, rendeződik a keringés és elmúlik a panasz.

Ha nem sport közben, hanem például éjszaka, álmunkban jelentkezik a lábikra görcse, azt már nem tudjuk testmozgással megmagyarázni. Ilyenkor sokszor nincs egyensúlyban a szervezet ásványianyag-háztartása. Hiányozhat az izom működéséhez szükséges kalcium, még gyakrabban a magnézium. Ennek kivizsgálása és a terápia megbeszélése orvosi feladat. Addig is segíthet a lábfej kefével, erős szivaccsal végzett rendszeres, napi masszírozása, napközben pedig a testmozgás. Makacs esetben jó szolgálatot tehetnek a bőrbe masszírozható fájdalomcsillapító kenőcsök.

Előfordul, hogy megijedünk valamitől vagy szorongunk, és hirtelen testmozgás nélkül is gyorsabban kezdjük venni a levegőt, mint kellene. Ilyenkor a gyors lihegéssel túl sok széndioxidot lélegzünk ki, s ez biokémiai folyamatokat indít el: a vér lúgosabb lesz a kelleténél, ami zsibbadást, izomgörcsöket okozhat. Ártalmatlan jelenség, a légzés megnyugvására magától javul. (Pszichológussal is érdemes konzultálni, mitől vagyunk fokozottabban érzékenyek, idegesek).

Fiatal felnőtt korban ritkábban, később egyre gyakrabban húzódhat meg a lábikragörcs mögött valódi betegség. Korunk átka, az érelmeszesedés következtében a lábszár nagy erei annyira összeszűkülhetnek, hogy csak korlátozott ideig tudnak oxigént szállítani az izmokhoz. Ennek következtében mindig korábban, egy adott távolság megtétele (pl. 100 méter) után nyilall belénk a fájdalom. A távolság az érszűkülettől függ, és jól jelzi a betegség súlyosságát, javulását vagy romlását. Ha ilyen tünetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Cukorbetegek esetében a magas vércukorszint károsítja a perifériás idegeket, ez is okozhat izomfájdalmat. Mivel a görcs kóros vércukorszintet, esetleg elégtelen beállítást vagy gyógyszerelést jelezhet, kivizsgálása orvosi feladat.

dr. Kállay Krisztián

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...