Ezért függsz a gyorséttermi ételektől!


Hirdetés

Az élelmiszeripar az ízérzékelésünket már-már kívülről ismeri. Tudják , hogy mit és hogyan adjon el vevőinek. Cél a minél nagyobb értékesítés – amivel semmi baj nincs -, egy profitorientált cég ezt teszi minden területen. A probléma inkább a kémiai manipulációval van. Tanulságos cikkünk erről szól.

A triumvirátus: só, cukor, zsír

Nem is gondolnád, de ezek az elemek megfelelő arányban a szervezetünkre olyan hatással van, hogy beindul az örömhormon termelés.  Egy jó élelmiszermérnök tudja ezt, és alkalmazza. Ami örömet okoz, azt később is szívesen választjuk, ez pedig akár függőséget is okozhat.

Íme a General Mills vezetőjének szavai:

“Teljesen kizárt, hogy változtassunk a só-cukor-zsír arányokon, mert annak az lesz az eredménye, hogy kevesebbet ennének a termékeinkből. A részvényesek komoly elvárásokat támasztanak felénk, ezt nem tehetjük meg!”

Minden a marketing

Az egyik reggeli gabonapehely készítő cég kutatásaik alapján növelték a cukrot a termékeikben. A gyerekek pedig pörögtek a cukortól, ami a gyártó úgy kommunikált, hogy megnőtt a gyerekek tanulási képessége.

Az ilyen arányok miatt tud jól esni a sült szalonna, vagy éppen a csoki. Ezek az alapanyagok jutalmazás érzést váltanak ki az agyunkban. A cukor olyan függőségi területeket aktivál az agyban, amelyet különböző tudatmódosító szerek tesznek még meg. Félelmetes, ugye?

Még valami! Unami!

Az unami egy természetben előforduló glutamát, sajnos könnyen elérhető, és szakértelem nélkül használják is. Ez az anyag finomabbá teszi az ételt, de hosszútávon kinyírja az ízlelést. Túlzott bevitel esetén izzadás, fejfájás, mellkasi problémák, vagy érzéketlenség is jelentkezhet a szájban. Ez az úgy nevezett kínai étterem szindróma, nevét onnan kapta, hogy ennek az anyagnak a túlzott használata főképpen ezekre az étteremtípusokra jellemző.

Mi a megoldás?

Tegyünk egy próbát! Próbáljuk ki, hogy napokig, hetekig nem fogyasztunk gyorséttermi étel, csökkentjük a zsír, cukor, só adagokat az otthon főzött ételekben is. Honnan tudod majd, hogy függő vagy? Onnan, hogy ezt csak leírni ennyire egyszerű. A testünk függ ezektől a szerektől, nagyon nehéz lesz megállni, szenvedés lesz. A méregtelenítés viszont hasznos, utána új emberként fogunk újjászületni.

Hirdetés
Hirdetés betöltése...