Ezek a betegségek, akár kézfogással is terjedhetnek! Figyeljünk oda!


Hirdetés


Az alábbi lista megpróbálja összegyűjteni azokat a betegségeket, amelyek akár kézfogással is terjedhetnek emberről, emberre! De előtte, egy kis tanulmány ezzel kapcsolatban!

„Biztonságos kézfogást”, vagyis a könyök összeérintését vagy a japán meghajlást javasol jaNathan Wolfe, a Stanford Egyetem vírusszakértője a hagyományos kézfogások helyett, mivel szerinte a vírusok terjedésében kulcsfontosságú szerepet játszhat ez a szokás. – Inkább a könyökünket kellene összeérinteni a kezünk helyett, így megakadályozhatnánk bizonyos fertőzésék terjedését. Gondoljunk csak bele, ha tüsszögünk, akkor a kezünket emeljük az orrunk elé – tette hozzá a szakértő.

Ezt a megállapítást az új kutatások is alátámasztják, miszerint az influenza kórokozói akár 24 óráig életben maradnak a vizsgált felületeken, például a kilincseken, vízforralókon és egyéb használati tárgyakon.Ben Killingley, a Nottingham Egyetem fertőző betegségek szakértője szerint azonban ha az emberek megfelelően és rendszeresen kezet mosnának, nem lenne szükség a kézfogás kerülésére sem. A szakértők ezért úgy vélik – bár korábban úgy gondolták, a legveszélyesebb helyek a vírusok terjedése szempontjából a zsúfolt buszok –, a gyakori kézfogás miatt az irodák sokkal magasabb kockázatot jelentenek.

Japánban már nagyon régi hagyománya van a meghajlásnak, mint üdvözlési formának. A gyerekek már kiskoruk óta tanulják, hogyan kell helyesen meghajolni. Dr Wolfe szerint a könyökök összeérintése biztonságos megoldást nyújtana a kézfogás helyett. Barack Obama amerikai elnök és felesége, Michelle is híres arról, hogy higiéniai okokból inkább az öklük összeérintésével üdvözlik az embereket. A britek többsége pedig azt vallotta, hogy inkább elkerüli a kézfogást, ha teheti.

Nézzük hát a listát, amely közel sem teljes:

A futószemölcs (lapos szemölcs, verruca plana) egy olyan jóindulatú bőrnövedék, melyet a humán papilloma vírus (HPV) bizonyos törzsei okoznak. A verruca plana, nevéhez híven lapos, bőrből alig kiemelkedő, bőrszínű szemölcs, mely általában csoportosan fordul elő a fertőzött személy bőrén. Bármely életkorban kialakulhat a fertőzés, de többnyire pubertáskorban (12-18 éves kor) és legyengült immunrendszerű páciensek körében jellemző a megjelenésük.

A lepkehimlőt ötödik betegségnek vagy erythema infectiosumnak is nevezik. A fertőző betegség kórokozója a Parvovírus B19. A fertőzés főleg télen és tavasszal terjed, elsősorban az 5 és 15 év közötti gyerekek körében, de más életkorban is el lehet kapni. A betegség cseppfertőzéssel terjed (tüsszentéssel, köhögéssel) és akár kézfogással, érintéssel is el lehet kapni.

A megfázás kórokozójaként ez eddig kb. 200 vírust azonosítottak, melyek a felső légutak nyálkahártyáján telepednek meg és szaporodnak. A nyálkahártyára kerülhetnek cseppfertőzéssel, illetve kontakt úton is kézfogással, öleléssel, bár ez utóbbiak a vírusok környezeti feltételekre való érzékenysége miatt ritkább.

Körömgomba akkor fordul elő, mikor gomba támadja meg a kéz vagy a láb körmeit, vagy a körömágyat, a köröm alatti bőrfelületet. A gombák a körmöt az azt körülvevő bőr sérülésén keresztül, illetve a köröm és körömágy közötti nyíláson át támadják meg.

A tüszős mandulagyulladás járványos és fertőző betegségek közé tartozik. A leggyakrabban a tinik körében terjed. Kézfogással, tüsszentéssel, köhögéssel zárt helyen nagyon gyorsan terjed.

kötőhártya-gyulladás a szemhéj és a szemgolyó egy részét fedő áttetsző hártya (conjunctiva) gyulladásos vagy fertőzéses megbetegedése. A kötőhártya-gyulladást nagyon gyakran bakteriális vagy vírusos fertőzés, illetve allergiás reakció okozhat. Az újszülötteknél a gyulladás hátterében a nem teljesen megnyílt könnycsatorna is állhat. A gyulladás a kötőhártya kis ereinek kitágulásához vezet. Ez okozza szem fehérjének a kipirosodását, vagy rózsaszín elszíneződését. Bár a kötőhártya-gyulladás egy eléggé kellemetlen állapot, nagyon ritkán befolyásolja csak a látásélességet.

A rotavírus nagyon ellenálló kórokozó, sokáig életképes marad, még a legtisztább otthonban is könnyedén elterjedhet. Széklettel szennyezett kézzel, illetve használati tárgyakkal terjed. A kézbőrön és a tárgyakon hosszú időn keresztül fertőzőképes marad, még a legerősebb háztartási fertőtlenítő szerek sem képesek teljesen eltávolítani. Elég, ha tisztába tesszük éppen rotavírus fertőzött kisbabánkat, és közben vírusok milliói kerülnek rá a pelenka zacskójára, a popsitörlő dobozára és a popsikenőcsre. A fertőzéshez pedig pár darab vírus is elég.

A bárányhimlő (Varicella simplex) az egyik leggyakoribb fertőző gyermekbetegség, amit a Varicella zoster vírus okoz, amely egyike a 8 ismert, emberre is veszélyes herpeszvírusnak. Ugyanez a vírus a felelős az övsömör kialakulásáért is. A gyerekek 90%-a átesik a fertőzésen, a legtöbben 2-6 éves korban. Mivel a fertőzés rendkívül ragályos, a kisgyermek közösségbe kerüléskor könnyen elkapja. A betegség lefolyása után immunitásra tesz szert, azaz védettséget szerez és többet nem lesz bárányhimlős.

Vérhasnak, más néven dizentériának nevezzük a vastagbél fertőzéses megbetegedését, amely véres, nyákos hasmenéssel, magas lázzal és hasi görcsökkel jár. Attól függően, hogy milyen kórokozó áll a betegség hátterében, megkülönböztetünk amőbás és bakteriális vérhast. Ezek a betegség akut szakaszában hasonló tüneteket mutatnak.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...