Ez történik, ha sok karfiolt eszel!


Hirdetés


Szép számban találkozhatunk most a piacokon pompázó karfiolokkal, amelyek fogyasztásával sokat tehetünk egészségünkért.

A karfiol gazdag C-vitaminban, a zöldségből elég 100 grammot elfogyasztani és a napi C-vitamin szükségletünk 80 százalékát fedezhetjük. Ugyancsak ennek köszönhetően a karfiol segít abban, hogy ne alakuljon ki reumatikus ízületi gyulladásunk.

A C-vitaminról köztudott, hogy igencsak erős antioxidáns, megakadályozza a szabadgyök-képződést, illetve serkenti az immunrendszert, és véd a rákos sejtek kialakulásától is. A karfiol nagyon májbarát zöldség, hiszen olyan hatóanyagok találhatók meg benne, amelyek javítják a májműködési funkciókat, hogy ez a fontos szerv a leghatékonyabb módon képese legyen a mérgező anyagokat kiszűrni a szervezetből.

Az Egyesült Államokban és Hollandiában végzett kutatások pedig azt támasztották alá, hogy a karfiol fogyasztása igenis megelőző hatással bír a prosztata-, mell- és például a csontvelőrák kialakulása esetében.

A rendszeres karfiolfogyasztással megelőzhető a magas vérnyomás is, és a karfiol nem hiányozhat például a Crohn-betegek diétájából sem. Kalóriaszegény zöldség, így a fogyókúrázók is bátran ehetik. Nem ajánlott viszont a túlzott karfiolfogyasztás azoknak, akiknek pajzsmirigy problémáik vannak.

Szerző: filantropikum.com

Hirdetés


Hirdetés betöltése...