Ez az állatbetegség akár az emberre is átterjedhet


Hirdetés


A rühesség elsősorban az emlős állatok és az emberek külső élősködők által okozott fertőző bőrbetegsége, de a madarak között is előfordul.

Ezek az apró, szabad szemmel nem, vagy alig látható paraziták a megtámadott állatok bőrének felületi rétegében vándorolnak, eközben pedig alagútszerű járatokat vájnak – magyarázta Mátray Árpád állatorvos a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A szakember elmondta: ezzel a gazdaszervezetnek súlyos, viszketéssel és jellegzetes bőrelváltozással járó gyulladást okoznak. Kezdetben a bőr kipirul, megduzzad, majd erőteljesen korpásodik és durva ráncokat vet. Valamennyi vadon élő emlős, valamint házi és társállatfaj fertőződhet rühatkákkal.

csivava-orvosnal-6

Számos rühatkafajt ismerünk, melyek többségére gazdaspecifikussága jellemző. Vannak emellett rühatkafajok, melyek nem csupán egy állatfajban tudnak megtelepedni, hanem más, számukra idegen fajok egyedeinek erőteljes ellenállóképesség-csökkenése esetén azokon is okozhatnak bőrelváltozásokat – emelte ki az állatorvos.

Ilyen lehet a kutyában és rokonaiban – rókában, farkasban – élősködő sarcoptes vagy a macskában élősködő és leggyakrabban a fülrühességet okozó notoedres faj.

Rájuk nézve viszonylag optimális viszonyok között megbetegíthetik még az embert is – hívta fel a figyelmet Mátray Árpád.

Az embernél jelentkező tünetek jellemzője a bőr felszínén esetenként megjelenő atkák, illetve lárváik által okozott, mikroszkopikus méretű mechanikai károsodások, heves viszketés, gyulladásos folyamat kialakulása, ami főleg éjszaka, a meleg ágyban jelentkezik és a tűrhetetlenség határát súrolja.

 

Hallgassa meg a Kossuth Rádióban Mátray Árpádot! >>>>>

A paraziták okozta mechanikai bőrsérülésekhez másodlagosan baktériumos, és/vagy gombás fertőzések is társulhatnak.

A tünetek jelentkezése esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni a szakszerű ellátás végett. A kezelést a háziorvos és állatorvos irányítása mellett atkaölő szerek többszöri alkalmazásával ki kell terjeszteni egyrészt a beteg személyekre, a velük együtt élő társállatokra, másrészt azokra a textíliákra, ágyneműkre, alsóneműkre is, melyek a beteg testével közvetlenül érintkeztek – mondta el Mátray Árpád.

A rühesség tüneteiről, kezeléséről, ITT olvashat!

forrás: hirado.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...