Ételízesítőpor házilag


Hirdetés


Tele a kert zöldséggel, készítsd el magad a saját, színezék-, adalék-, cukor-, tartósítószer mentes ételízesítődet télire! Egyszer kipróbáltam a darálós módszerrel: amikor sóval együtt ledarálsz többféle zöldséget, és ezt használod ételízesítőként (idén tudtam meg, hogy a sóval darálós módszerrel paprikát is lehet tartósítani), de mindig az “igazi” dolgok házilagos elkészítése mozgatja meg a fantáziámat, ezért most is inkább a valódi száraz, porított ételízesítőt akartam elkészíteni. 

Elsőre azt gondoltam, vékonyra kellene szeletelni az összes zöldséget, megszárítani, ledarálni és kész. De azt is gondoltam, az egy örökkévalóság lehet, mire annyi zöldség teljesen kiszárad, én pedig a minél praktikusabb, minél gyorsabb eredménnyel kecsegtető megoldásokat szeretem. Úgy döntöttem tehát, fordítva kellene megpróbálni: ledarálni az egészet, besózni, megszárítani, a többit meglátjuk:) Megnézhettem volna a neten is, na de hol marad akkor az izgalom, ami végigkíséri az ilyen kísérletezéseket:)

Íme az én csodás, saját, ízfokozó-mentes, minden káros anyag mentes “totál bio” ételízesítőm. Készítés közben a frissen darált pépnek olyan illata volt, hogy az embernek szinte kedve támadt volna feltenni egy fazék zöldséggel teli apróléklevest:) De majd meglátod. 

Ha éppen nem nyáron jut eszünkbe elkészíteni, valószínűleg a sütőben is ki lehet szárítani, de az egész biztosan sokkal hosszadalmasabb és körülményesebb. Érdemes kihasználni a kánikula napjait…

 

Hozzávalók és elkészítés:

2 kg tetszőlegesen összeválogatott leveszöldség, az enyém így nézett ki:

1 fej vöröshagyma

1 fej fokhagyma

1 kis fej kelkáposzta

1 nagy karalábé

1 kisebb zeller, zölddel együtt

1 csokor fehérrépa, petrezselyemmel együtt

sárgarépa

3 db édespaprika

1 db paradicsom

(ha lett volna, karfiolt is teszek bele, az idén sem sikerült)

és igazából ezen kívül bármi, ha még akad valami levesbe való, az arányokon is lehet változtatni, az sem baj, ha ez vagy az kimarad, készítsük abból, amiből a legegyszerűbb.

30 dkg só (ez úgy gondolom, lehet ennél jóval több is (40-50 dkg), annál nagyobb mennyiségű lesz a kész ételízesítő, próbáljátok ki saját ízlés szerint, én ennyivel készítettem)

1. A kimért 2 kg zöldséget megpucoltam. A répát-fehérrépát csak megkapargattam, hisz zsenge még. Mindent feldaraboltam.

2. Ledaráltam az egészet. Elsőre valami rejtett belső indíttatásból a legnagyobb lyukú tárcsát választottam, legközelebb viszont eleve egészen finomra fogom darálni.

3. Amikor minden megvolt, alaposan belekevertem a sót. Négy db nagy tepsire osztottam az adagot, szellősen, hézagosan elterítettem a zöldségmasszát. Egy éjszakát hagytam állni, de csak azért, mert este jutott időm ledarálni. Ha nappal készítem, nem várok vele.

4.  Reggel kivittem a kertnek abba a részébe, ahová egész nap odatűz a nap/Szerkesztő:sütőben is kiszárítható./. Napközben többször átforgattam, nagyon gyorsan szikkadt, egyetlen forró, kánikulai nap alatt eltűnt belőle minden nedvesség, és csak a száraz zöldség maradt. (Le lehet esetleg takarni madarak ellen valami légáteresztő anyaggal, az enyémet békén hagyták.)

5. Itt eltűnődtem, vajon így is használható-e, de úgy döntöttem, még mindig igazi ételízesítőt akarok, nem pedig úszó, száraz zöldségdarabokat a leves tetején, ezért aprítógépben szépen több menetben finomra daráltam. Felülről fényképezve: bal oldalon van a kész, finom ételízesítő, jobb oldalon még az aprítógépben a száraz, durvább.

6. Több, mint fél kg lett a végeredmény. Minden létező ételhez használható, amihez egyébként is adnánk sót, illetve nagyon finom az ilyesféle ételízesítővel felforralt vízben “párolt” (gőzölt) kuszkusz és bulgur is! 🙂

Jó étvágyat, jó alkotást:) Nekem ismét elmondhatatlan sikerélményt adott, hogy már megint van valami, amit házilagosan is elő lehet állítani:)

Tárolhatjuk tetővel lezárt befőttes üvegben, vagy műanyag tárolóban.

Forrás:http://szoojudit.hu/?modul=oldal&tartalom=1182553

Hirdetés


Hirdetés betöltése...